Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας

Αριθμός πρωτ: 6388
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας.

Την απώλεια μεγάλου αριθμού τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία την τελευταία πενταετία επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ), με αφορμή την τουριστική έκθεση του Λονδίνου.
Όπως τονίζει η ΠΟΕΤ, εκτός των εξωγενών παραγόντων, οι αιτίες της σοβαρής πτώσης του εισερχόμενου τουρισμού από τη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αναζητηθούν κατά κύριο λόγο στις αδυναμίες του ελληνικού τουρισμού να προσαρμοστεί στις ταχύτατα εξελισσόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών από την εν λόγω σημαντική αγορά, η οποία διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην επιλογή και το κλείσιμο των διακοπών, οι εξελίξεις στις αερομεταφορές και η αναζήτηση αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών σε καθαρούς, ήρεμους και προσεγμένους προορισμούς είναι, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια με βάση τα οποία οι τουρίστες επιλέγουν σήμερα τους τόπους των διακοπών τους.
Επειδή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ΠΟΕΤ, οι τουρίστες πλέον τείνουν να επιλέγουν περιοχές και επιχειρήσεις που σέβονται έμπρακτα το περιβάλλον.
Επειδή η ΠΟΕΤ υπογραμμίζει την ανάγκη το Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα νέα δεδομένα και να επεξεργαστεί μια νέα στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης,
Επειδή, όπως έχω επισημάνει και στην 988/22-10-07 Ερώτησή μου, έρχεται μια νέα τουριστική περίοδος, όπου δεν πρέπει να δούμε πάλι την Ελλάδα ουραγό στην προτίμηση των τουριστών.
Επειδή στην από 26-11-2007/2426 Ερώτηση μου για το θέμα αυτό δεν έλαβα καμία απάντηση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στην επεξεργασία μιας νέα στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης, όπως προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα νέα δεδομένα και τις τάσεις που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να κερδίσει η Ελλάδα ξανά τους επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης