Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Αριθμός πρωτ: 1861
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μελέτες οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της νόσου, αφού τείνει αποτελέσει την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νόσος των πνευμόνων που οφείλεται στο κάπνισμα αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας και σύμφωνα με τα στοιχεία 1,9 ενήλικες στους εκατό καπνιστές στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8,4%), δηλαδή περίπου 600.00 Έλληνες νοσούν χωρίς το 56% από αυτούς να το γνωρίζει.
Επειδή ο αγροτικός πληθυσμός πάσχει από ΧΑΠ περισσότερο από ότι ο αστικός , (αγροτικές περιοχές 15,1%, αστικά κέντρα κοντά στην Αθήνα 10,1% , ενώ στην Αθήνα 6%) και το πρόβλημα είναι κυρίως ότι δεν το γνωρίζει.
Επειδή η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία καθώς και η Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης προβαίνουν στην πρωτοβουλία και προκαλούν όσους καπνιστές επιθυμούν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πάσχουν από τη νόσο προκειμένου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.
Επειδή είναι καθήκον της Πολιτείας να προβεί στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), όπως είναι η επάνδρωση των υγειονομικών μονάδων με πνευμονολόγους για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επιδημία και η ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της νόσου της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία εξαπλώνεται ως παγκόσμια επιδημία και τείνει να αποτελέσει στην 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ