Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου

Αριθμός πρωτ: 6197
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, μελέτες οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της νόσου, αφού τείνει αποτελέσει τη συχνότερη αιτία θανάτου, μετά τα ατυχήματα, για τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του έτους.
Κάθε χρόνο νοσούν 14 στα 100.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών, ενώ από τα 250.000 παιδιά που νοσούν παγκοσμίως από καρκίνο μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
Επειδή περισσότεροι από 150.000 θάνατοι παιδιών που νοσούν από καρκίνο θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
Επειδή με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή ιατρική φροντίδα τα ποσοστά ίασης στα παιδιά διπλασιάζονται σε σχέση με αυτά των ενηλίκων.
Επειδή το 70% που νοσούν και τους παρέχεται σωστή θεραπεία θεραπεύεται πλήρως.
Επειδή είναι καθήκον της Πολιτείας να προβεί στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου, όπως είναι η ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη νόσο και η δημιουργία στις υγειονομικές μονάδες ογκολογικών κλινικών για παιδιά, όπου θα γίνεται έγκαιρη διάγνωση και θα παρέχεται η κατάλληλη ιατρική φροντίδα προκειμένου να επέρχεται η πλήρης ίαση για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανήλικων ασθενών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπίζεται επιτυχώς το σύνολο των περιστατικών Παιδικού Καρκίνου στην Ελλάδα, ο οποίος, αν και σπανίως προσβάλλει παιδιά, αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου τους μετά τα ατυχήματα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ