Λήψη μέτρων για την κυστική ίνωση και ίδρυση κέντρων Κυστικής Ίνωσης

Αριθμός πρωτ: 15926
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Θέμα: Λήψη μέτρων για την κυστική ίνωση και ίδρυση κέντρων Κυστικής Ίνωσης.

Με την 289/9-7-08 Ερώτησή μου είχα αναφερθεί στο σοβαρό θέμα της κυστικής ίνωσης (ινοκυστική νόσος), η οποία αποτελεί το πιο συχνό κληρονομικά μεταδιδόμενο νόσημα σε άτομα της λευκής φυλής.
Όπως είχα επισημάνει η κυστική ίνωση αποτελεί σοβαρή πολυσυστηματική νόσο που εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές κατά τη βρεφική ή πρώτη παιδική ηλικία και επηρεάζει κυρίως τη λειτουργία του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος.
Εξαιτίας των συχνών λοιμώξεων και επιπλοκών της νόσου, οι ασθενείς που πάσχουν από την ινοκυστική νόσο νοσηλεύονται συχνά και έχουν επηρεασμένη ποιότητα ζωής και χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης.
Ωστόσο στην Ελλάδα σήμερα, δεν λειτουργεί πουθενά κέντρο κυστικής ίνωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα νοσηλείας και περίθαλψης για ασθενείς με κυστική ίνωση. Στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη δεν υπάρχει καν εξειδικευμένος γιατρός για τους ενήλικες πάσχοντες, οι οποίοι αναγκάζονται να απευθυνθούν για το νόσημα τους στα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» και «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» των Αθηνών, όπου εργάζονται οι μοναδικοί εξειδικευμένοι στην Ελλάδα πνευμονολόγοι, οι οποίοι σύντομα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να έχει διευθετηθεί ακόμα η διάδοχη κατάσταση. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, εδώ και καιρό είναι σε γνώση του Υπουργείου το γεγονός, ότι μικρός αριθμός των ασθενών που ζουν στην Βόρεια Ελλάδα, νοσηλεύεται σε μονάδα λοιμώξεων και παρακολουθείται από μη εξειδικευμένο στο νόσημα γιατρό, κάτι που αν όχι εγκληματικό, τουλάχιστον επικίνδυνο θα μπορούσε ευκόλως να χαρακτηριστεί.
Επειδή η απάντηση του Υπουργείου στην Ερώτηση μου επιβεβαιώνει την ανυπαρξία εξειδικευμένου κέντρου κυστικής ίνωσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και αναφέρεται ότι «προετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση Κέντρων Κυστικής Ίνωσης σε άλλα νοσοκομεία της χώρας », χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για το Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. Υπουργός :
1) Εάν προτίθεται να προβεί στην ίδρυση κέντρου κυστικής ίνωσης στην Κρήτη, όπου τα προβλήματα των ασθενών είναι οξύτατα και το οποίο θα λειτουργεί και θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.
2) Εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η ίδρυση εξειδικευμένων κέντρων κυστικής ίνωσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα νοσηλείας και περίθαλψης, καθώς και η άμεση πρόσληψη νέων ιατρών, προκειμένου να εξειδικευθούν στο νόσημα και να αναλάβουν τη νοσηλεία και περίθαλψη των ασθενών.

O Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης