Λήψη μέτρων κατά της κερδοσκοπίας στην αγορά λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων γενικά

Αριθμός πρωτ: 4678
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων κατά της κερδοσκοπίας στην αγορά λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων γενικά.

Τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των κρουσμάτων κερδοσκοπίας στην αγορά λιπασμάτων αλλά και γενικά των γεωργικών εφοδίων σε βάρος των αγροτών, ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη ΓΕΣΑΣΕ, οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων φθάνουν μέχρι 94% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που ισοδυναμεί με σκανδαλώδη υφαρπαγή του εισοδήματος των αγροτών, τη στιγμή μάλιστα που οι αυξήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπερβαίνουν μονοψήφιο αριθμό.
Επειδή η Συνομοσπονδία καταγγέλλει την ύπαρξη καρτέλ και το κλίμα κερδοσκοπίας που επικρατεί, ενώ κάνει λόγο για παράλληλες μεθοδεύσεις για εξίσου μεγάλες και αδικαιολόγητες αυξήσεις σε φυτοφάρμακα, πολλαπλασιαστικό υλικό κλπ.
Επειδή το κόστος αγροτικής παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, καθηλώνοντας το αγροτικό εισόδημα και οδηγώντας σε απόγνωση την πλειονότητα των ελλήνων αγροτών.
Επειδή, όπως επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ, είναι επιτακτική ανάγκη να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αντιμετωπιστεί το καθεστώς αισχροκέρδειας στα αγροτικά εφόδια,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να εξαλειφθούν τα κρούσματα κερδοσκοπίας και η ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στην αγορά λιπασμάτων αλλά και γενικά των γεωργικών εφοδίων, που ισοδυναμούν με σκανδαλώδη υφαρπαγή του εισοδήματος των αγροτών, καθηλώνοντας το εισόδημά τους και οδηγώντας τους σε απόγνωση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ