Λειτουργία ειδικού εξεταστικού κέντρου στην Κρήτη για τις εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποφοίτων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ

Αριθμός πρωτ: 15682
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/5/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Λειτουργία ειδικού εξεταστικού κέντρου στην Κρήτη για τις εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποφοίτων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Την αγανάκτηση και την έντονη ανησυχία πολλών γονέων του νομού Ηρακλείου έχει προκαλέσει ο ορισμός ως κέντρων εξέτασης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, συγκεκριμένων σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά, για τους υποψηφίους με αναπηρία αλλά και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι απόφοιτοι ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.
Αυτή η εξέλιξη, που εντάσσεται στις προσπάθειες του Υπ.Παιδείας για εξοικονόμηση δαπανών, αναγκάζει πολλούς μαθητές και τους γονείς τους, να ταξιδέψουν στην Αθήνα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς το ειδικό εξεταστικό κέντρο που λειτουργούσε στο Ηράκλειο καταργείται.
Επειδή, η ταλαιπωρία που θα υποστούν είναι δεδομένη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και την επίδοσή τους στις εξετάσεις.
Επειδή, οι μαθητές με ειδικές ανάγκες αλλά και οι γονείς τους διαμαρτύρονται έντονα και δεν μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να επωμιστούν το επιπλέον κόστος μετάβασης και διαμονής εκτός Κρήτης.
Επειδή το θέμα επισημαίνει και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ηρακλείου, ενώ προειδοποιεί και για ενδεχόμενη αύξηση της αποχής πολλών αποφοίτων από τις εξετάσεις.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στους μαθητές με ειδικές ανάγκες ιδιαίτερα σε μια μεγάλη νησιωτική περιοχή πράγμα που δημιουργεί δυσκολίες στη μετακίνηση τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να λειτουργήσει έστω ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο στην Περιφέρεια Κρήτης για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι απόφοιτοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν μαθητές και γονείς ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ