Λειτουργία της ΔΕΠΟΣ

Αριθμός πρωτ: 14055
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Λειτουργία της ΔΕΠΟΣ.

Η Πανελλήνια Ένωση Εργλοπητών Γεωπόνων Έργων Πρασίνου με επιστολή της, διαμαρτύρεται έντονα για τη διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης ΑΕ (ΔΕΠΟΣ) αλλά και για τις οφειλές της στους πρώην εργαζόμενους σε αυτήν.
Η άλλοτε ικανή και δραστήρια αυτή Δημόσια Επιχείρηση, που παρήγαγε εξαιρετικό και πρωτοποριακό έργο σήμερα βρίσκεται υπό διάλυση, εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας.
Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα από την ΠΕΕΓΕΠ:
• Η ΔΕΠΟΣ ΑΕ οφείλει χρήματα σε εργολήπτες για έργα που έχουν εκτελεσθεί και παραληφθεί οριστικά, την περίοδο 2003–2004.
• Το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει χρήματα στην ΔΕΠΟΣ για τα έργα που αυτή εκτέλεσε (για λογαριασμό του) την περίοδο 2003 – 2004 τα οποία δεν έχει ακόμη καταβάλει.
• Η ΔΕΠΟΣ βρίσκεται υπό καθεστώς διάλυσης και άρα οι οφειλές προς τους εργολάβους και τους λοιπούς οφειλέτες της, είναι επισφαλείς.
• Η ΔΕΠΟΣ δεν παράγει πλέον κανένα έργο, ότι έχει πλέον απογυμνωθεί από το στελεχιακό δυναμικό της.
• Η ΔΕΠΟΣ σήμερα δεν έχει πια ούτε γραφεία αφού της έγινε έξωση από αυτά λόγω οφειλών.

Επειδή, παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις συναδέλφων για το θέμα, ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση συνεχιζεται, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των υπαλλήλων.
Επειδή η ΔΕΠΟΣ όχι μόνο δεν λειτουργεί κανονικά, αφού έχει αποστελεχωθεί πλήρως και οφείλει στους τέως υπαλλήλους της ποσό ύψους 10.000.000 ευρώ (σύμφωνα με τα καταγγελόμενα), αλλά δεν διαθέτει ούτε καν γραφεία αφού της έχουν κάνει έξωση και οι 14 υπάλληλοι που εξακολουθεί να έχει φιλοξενούνται σε άλλα γραφεία.
Επειδή η ΔΕΠΟΣ δεν έχει πια τεχνικό αντικείμενο και επομένως δεν έχει πλέον έσοδα.
Επειδή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ακόμη διατυπώσει τις προθέσεις και τα σχέδιά της για τη ΔΕΠΟΣ ΑΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταβληθούν τα οφειλόμενα της ΔΕΠΟΣ στους εργολάβους καθώς και ποιές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον και την πορεία της εταιρείας, αλλά και για την τύχη των συσσωρευμένων υποχρεώσεών που έχει.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης