Λιμάνι του Νότου

Αριθμός πρωτ: 12812
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Λιμάνι του Νότου.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχω προσπαθήσει, αξιοποιώντας τις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, να αποκαλύψω τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αναφορικά με το περίφημο Λιμάνι του Νότου, η οποία παλινωδεί, άλλοτε προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αφού προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις και άλλοτε προκαλώντας αγανάκτηση, αφού παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.
Πρόσφατα το ΥΕΝ δήλωσε πως το συγκεκριμένο έργο δεν συμπεριλαμβάνεται στους άμεσους στόχους του Υπουργείου, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί τελικά, αν και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε προχωρήσει στη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία λιμανιού στο Νότο, με σύμβαση παραχώρησης.
Ως γνωστόν, οι φορείς του Νομού διεκδικούν ένα λιμάνι που θα αποτελεί τη νότια πύλη εισόδου στην Κρήτη, με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, και όχι ένα λιμάνι που θα εξυπηρετήσει μόνο συμφέροντα ξένων εταιρειών και θα απεμπολεί τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα, φαλκιδεύοντας την ανάπτυξη της περιοχής.
Επειδή η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στην 2103/19-11-07 Ερώτησή μου επιβεβαίωσε δυστυχώς τους φόβους όλων για το Λιμάνι στο Τυμπάκι, διευκρινίζοντας πως οι προθέσεις της Κυβέρνησης αφορούν στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου λιμένα εμπορευματοκιβωτίων, και όχι ένα λιμάνι με πολυσχιδείς δραστηριότητες, πολιτική επιλογή που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υφιστάμενο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Κρήτης, το οποίο αποτελεί νόμο του Κράτους.
Επειδή, όπως έχω επισημάνει και σε σχετικό άρθρο μου, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά την αποτυχία της να εγκαταστήσει ως αποικιοκράτες τους Ασιάτες, παγκόσμιους διαχειριστές φορτίων κοντέϊνερς σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή της χώρας, όπως στο Τυμπάκι, επεδίωξε κάτι ποιο εύκολο και γρήγορο ώστε οι νέοι «κατακτητές» να μην έχουν πρόσθετο κόστος για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, παραχωρώντας τους τα λιμάνια της χώρας.
Επειδή με νέες δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επαναφέρει το θέμα της κατασκευής λιμανιού στο Νότο με προδιαγραφές στις οποίες αντιτίθεται η τοπική κοινωνία.
Επειδή η τοπική κοινωνία διεκδικεί δια μέσω των φορέων της να έχει πλήρη ενημέρωση για το τί πρόκειται να γίνει τελικά και πότε σχετικά με το λιμάνι στο Νότο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να ενημερώσει άμεσα τους θεσμικούς εκπροσώπους και την τοπική κοινωνία για τις προθέσεις και τις εξελίξεις που προωθεί η Κυβέρνηση σχετικά με το Λιμάνι του Νότου, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι τι πρόκειται να συμβεί με το έργο που έχουν οραματιστεί, αφού μέχρι σήμερα οι όποιες ενέργειες γίνονται εν κρυπτώ, χωρίς σχεδιασμό και ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης