Λύση για τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ και της COMMERCIAL VALUE

23 Ιουλίου 2010

«Λύση στο μείζον θέμα που απασχολεί χιλιάδες ασφαλισμένους στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και την Commercial Value, επιχειρεί να δώσει το σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομικών αλλά και να αποτρέψει την δημιουργία παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, μεταφέροντας την Εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης στην τράπεζα της Ελλάδος και προβαίνοντας στη σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής», ανέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.
Τόνισε ακόμη ότι , υπήρξαν σοβαρές ευθύνες της ΕΠ.Ε.Ι.Α, οι οποίες ξεκαθαρίστηκαν και στην αρμόδια Επιτροπή κατά την ακρόαση των φορέων. Όμως, την μεγαλύτερη ευθύνη φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ψήφισε νόμο, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων ο οποίος στην ουσία δεν κάλυπτε όσους είχαν ασφαλιστεί στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
«Βεβαίως, αναδείχθηκαν και οι ευθύνες της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.), η οποία δεν έκανε, όπως θα έπρεπε, τη δουλειά της. Υπήρξαν σημαντικές παραλείψεις όλο αυτό το διάστημα, οι οποίες λόγω αδυναμίας ή λόγω μη λειτουργίας για κάποιο διάστημα, έφεραν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο έρχεται σήμερα να καλύψει στο μέτρο του δυνατού η παρούσα κυβέρνηση μέσα και από αυτές τις ρυθμίσεις».
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικονομικών έχει αποδείξει ότι λαμβάνει υπόψη της όλες τις προτάσεις, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, για να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το μέγα πρόβλημα που απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες.
Το παρόν σχέδιο νόμου, πέρα από την κατάργηση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. και την ανάθεση της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδας, διαμορφώνει ένα Εγγυητικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ζωής που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Επίσης, είναι θετική η δημιουργία του Οργανισμού Αξιολόγησης της Πιστοληπτικής Ικανότητας, καθώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται σήμερα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης της αγοράς αλλά και μπορεί να αποτρέψει πιθανές αρνητικές εξελίξεις.
Χαρακτήρισε θετική τη ρύθμιση που αφορά τις συνεταιριστικές τράπεζες και έκανε ιδιαίτερη μνεία για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα που πράγματι είναι ένας φορέας της κοινωνικής οικονομίας με πάρα πολύ μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κρήτης, με επάρκεια κεφαλαίων και με όλα αυτά που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις ενός πιστωτικού φορέα για να κάνει καλά τη δουλειά του, να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και βεβαίως να δέχεται τις καταθέσεις τους.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία έχει ευθύνες και η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, οι μειώσεις που πετυχαίνει αλλά και οι προϋποθέσεις που θέτει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης να διαιωνίζονται.
Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι με τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα λυθεί επιτέλους αυτή η «γάγγραινα» της ελληνικής οικονομίας για να σταματήσει η επιδρομή των πιράνχας, και είναι θετικό που μπαίνει η αρχή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διότι κάποιοι άλλοι στη λογική εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων δεν είχαν το θάρρος να κάνουν αυτές τις τομές.