Μάστιγα το αλκοόλ για τους νέους

Αριθμός πρωτ: 11761
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/2/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Μάστιγα το αλκοόλ για τους νέους.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα αυξανόμενα κρούσματα του πρώρου, ηλικιακά, εθισμού στο αλκοόλ, ιδιαίτερα στην Κρήτη, αποτελώντας πραγματικά μια μάστιγα για τους νέους της χώρας μας.
Πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», δείχνει ότι ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Σχεδόν οι μισοί μαθητές (42%) αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ (5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στη σειρά μέσα στον τελευταίο μήνα) και το ίδιο έχει κάνει πάνω από τρεις φορές το 15%. Επιπλέον, το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών έχουν μεθύσει μέσα στον τελευταίο μήνα.
Στην Κρήτη, μάλιστα, το φαινόμενο του εθισμού στο αλκοόλ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο εξαιτίας και της κουλτούρας που θέλει τα οινοπνευματώδη αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Κρητικών. Την ίδια ώρα, το εργαστήριο αλκοολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δέχεται περίπου 700 επισκέπτες το χρόνο, εκ των οποίων μεγάλο μέρος είναι νέοι άνθρωποι, ακόμη και έφηβοι.
Επίσης, η ολοένα συχνότερη εμφάνιση διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών και η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατανάλωσης αλκοόλ ως σύγχρονου lifestyle, συμβάλλουν σε μία σχεδόν άκριτη κοινωνική αποδοχή τους από τους νέους.
Επειδή, το φαινόμενο του εθισμού του αλκοόλ λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του πρόωρου, ηλικιακά, εθισμού στο αλκοόλ το οποίο αποτελεί μάστιγα για τους νέους, αλλά και πώς θα προωθηθούν στη νεολαία υγιή πρότυπα κατανάλωσης και τρόπου ζωής, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Υπ.ΥΓΕΙΑΣ