Μέτρα Ασφαλείας για τα Τρόφιμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 5238
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Μέτρα Ασφαλείας για τα Τρόφιμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τις ελλείψεις διαφόρων ειδικοτήτων προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων και στο χώρο της κουζίνας.
Με αφορμή τις πρόσφατες ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος πέντε υπαλλήλων του Νοσοκομείου για τα κρούσματα σαλμονέλας που είχαν παρουσιαστεί το 2005, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ακόμη και σήμερα στο χώρο του τμήματος διατροφής του ΠΑΓΝΗ.
Όπως υπογραμμίζουν δεν υπάρχει τεχνολόγος τροφίμων, χρέη προϊστάμενου Τμήματος Διατροφής εκτελεί παράτυπα ο μάγειρας, ενώ συμβασιούχοι τραπεζοκόμοι έχουν επωμιστεί τη λάντζα του Νοσοκομειακού Ιδρύματος, δουλειά για την οποία δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.
Επειδή οι εργαζόμενοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αφού τα μέτρα ασφαλείας στην κουζίνα είναι πλημμελή ενώ η διαδικασία πιστοποίησης HAACP δεν εκμηδενίζει απόλυτα τον κίνδυνο εμφάνισης νέων κρουσμάτων σαλμονέλας.
Επειδή οι εργαζόμενοι ενοχοποιούνται άδικα τη στιγμή που δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα και δεν έχει προσληφθεί το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως προβλέπεται, που να φέρει την ευθύνη για τον έλεγχο των τροφίμων και των κανόνων υγιεινής της κουζίνας του ΠΑΓΝΗ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στην άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη της θέσης του τεχνολόγου τροφίμων ως προϊσταμένου Τμήματος Διατροφής του ΠΑΓΝΗ, καθώς και του συνόλου του προβλεπόμενου προσωπικού προκειμένου να διασφαλίζεται αφενός ο έλεγχος και η καταλληλότητα των φαγητών που παρασκευάζονται και αφετέρου οι κανόνες υγιεινής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ