Μέτρα για την αποτροπή εξαπάτησης των καταναλωτών από την οικονομική κρίση

Αριθμός πρωτ: 8229
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την αποτροπή εξαπάτησης των καταναλωτών από την οικονομική κρίση.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών, η οποία ευνοείται από την διεθνή οικονομική αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ραγδαίες αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο και η σύγχυση που επικρατεί στους πολίτες, τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους και έκθετους στον κίνδυνο εξαπάτησης.
Επειδή όπως αναφέρεται σε έρευνες που γίνονται παγκοσμίως , οι διαδυκτιακές απάτες είναι οι συνηθέστερες, καθώς όχι μόνο οι χάκερς που προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία από τις αλλαγές που γίνονται στο πελατολόγιο των τραπεζών, αλλά και η αποστολή ψεύτικης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mails) με την οποία προσπαθούν να αποσπάσουν στοιχεία των καταθετών.
Επειδή όπως είχα επισημάνει με την 4904/12-9-08 Ερώτηση μου, μόνο στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις (πάνω από 50, εξαπάτησης πολιτών από κύκλωμα που υπέκλεπτε τα στοιχεία των τραπεζικών τους καρτών και για το λόγο αυτό η ανησυχία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη με τα σημερινά δεδομένα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά κρούσματα εξαπάτησης των καταναλωτών, αξιοποιώντας κλεμμένα στοιχεία από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης