Μέτρα για την προστασία των ξενοδοχοϋπάλληλων

Αριθμός πρωτ: 35
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
2) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την προστασία των ξενοδοχοϋπάλληλων.

Με αφορμή το δράμα 170 ξενοδοχοϋπαλλήλων του ξενοδοχείου ΚΑΨΗΣ στην Αγ. Πελαγία Κρήτης, όπου παραμένουν άνεργοι με αποτέλεσμα την οικονομική τους εξαθλίωση και την προσφυγή τους μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στον εισαγγελέα Ηρακλείου, αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα εργασίας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τόσο της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας.
Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της αντίστοιχης μείωσης της τουριστικής κίνησης που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να μην προσλαμβάνουν, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε όχι, προσωπικό για τα ξενοδοχεία τους οδηγώντας τους ξενοδοχοϋπάλληλους σε απόγνωση.
Επειδή η οικονομία της Κρήτης, αλλά και σχεδόν όλης της χώρας, στηρίζεται στο τουρισμό, και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων στο τουρισμό με σημαντική συνεισφορά σε ολόκληρη την οικονομική ζωή του νησιού .
Επειδή η διεθνής οικονομική κρίση γίνεται πολλές φορές άλλοθι για τους επιχειρηματίες για να μην προσλαμβάνουν προσωπικό στις επιχειρήσεις τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία της εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ούτως ώστε να αποφευχθούν και οι περαιτέρω δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις σε άλλες κοινωνικές ομάδες από τη μείωση του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων .

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ