Μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας ζητούν οι κτηνοτροφικοί φορείς

Αριθμός πρωτ: 18858
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/5/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας ζητούν οι κτηνοτροφικοί φορείς.

Με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) καθώς και άλλοι κτηνοτροφικοί φορείς, ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου της κτηνοτροφίας, καθώς η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο, με τις τιμές παραγωγού σε όλα τα προϊόντα να μην καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής,
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ, από την κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται περίπου 5000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών και κρεοσκευασμάτων, καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταφορικές εταιρείες, ζωοτροφικές επιχειρήσεις, εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων κλπ., στις οποίες απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, με πολλαπλές συνέπειες για την εθνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ ζητά:
1. Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτροφία- χοιροτροφία- βοοτροφία) να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000€ με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους. Να επεκταθεί η ρύθμιση χρεών για την κτηνοτροφία του Υπουργείου Οικονομίας 2/14709/0025 της 14/4/2009 για όλους τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα
2. Να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων, ύψους 250 εκ.€, δηλαδή το 50% της αποζημίωσης στη φυτική παραγωγή.
3. Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσω των εντατικοποιήσεων των ελέγχων και της αύξησης των ποινών και των προστίμων για τους παραβάτες.
4. Να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στο 4% επί των τιμολογίων.
5. Να αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στο 15%.
6. Γιαούρτι να ονομάζεται το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα.
7. Να χρηματοδοτήσει καμπάνια προβολής των φρέσκου γάλακτος ο ΕΛΟΓΑΚ και να προωθηθεί πρόγραμμα δωρεάν διανομής γάλακτος στα σχολεία.
8. Να αναβληθεί η απόφαση για αύξηση των ποσοστώσεων.
9. Να μην τιμωρηθούν οι παραγωγοί που δεν καλύπτουν την ατομική τους ποσόστωση.
10. Να αξιοποιηθεί το άρθρο 68 για την ενίσχυση του γαλακτοκομικού τομέα.
11. Να αξιοποιηθούν οι πόροι της ΕΕ για την ενίσχυση του τομέα.
12. Να μην διατεθούν στην αγορά το 2009 τα αποθέματα της παρέμβασης στο βούτυρο και το γάλα σκόνη.
13. Να καταβληθούν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλες οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους.
14. Να αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ- Αλέξανδρος Μπαλτατζής και ειδικότερα τα «Σχέδια Βελτίωσης». Ο προϋπολογισμός 2007-2013 να διαμορφωθεί στα 500 εκ. €. Για τη ζωική παραγωγή ο προϋπολογισμός ανά δικαιούχο στα 500.000€.
15. Να πληρωθούν άμεσα τα υλοποιημένα Σχέδια Βελτίωσης.
Επειδή, το Υπουργείο έχει επανειλημμένως δεσμευτεί για την ικανοποίηση μέρους έστω των αιτημάτων των κτηνοτρόφων, χωρίς ωστόσο να έχει πράξει τίποτα επί της ουσίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Εάν προτίθεται να ικανοποιήσει άμεσα έστω μέρος των αιτημάτων που τίθενται από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας αλλά και άλλους κτηνοτροφικούς φορείς της χώρας, όπως και από το Σύλλογο Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης