Μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ)

Αριθμός πρωτ: 236
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει για άλλη μια φορά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης των ατόμων με αναπηρία τα οποία μετακινούνται δια θαλάσσης.
Παρά τις πολλές προσπάθειες για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Κυβέρνησης όσο αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία του Νομού Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της χώρας, δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά πρωτοβουλία από την πλευρά του Υπουργείου.
Επειδή οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία στη δια θαλάσσης μετακίνησή τους είναι υψίστης αναγκαιότητας και επιβάλλεται η άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας σε ζητήματα όπως, η διασφάλιση της πρόσβασης και της ασφάλειας των επιβατών με αναπηρία στα πλοία της ακτοπλοΐας, η δημιουργία υποστηρικτικών δομών στα λιμάνια και σε όλες τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου για τα ΑΜΕΑ και η λήψη μέτρων για την εξυπηρέτηση των επιβατών με αναπηρία.
Επειδή επιβάλλεται η ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής για τα ΑΜΕΑ με τη χορήγηση ουσιαστικής έκπτωσης στα εισιτήρια των θαλάσσιων μεταφορών και να ισχύει η έκπτωση αυτή και για τους συνοδούς τους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η παρουσία τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία τα οποία μετακινούνται δια θαλάσσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ