Ομιλία Μαν.Στρατάκη για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012

11/10/2011

Μαν.Στρατάκης: Με δεδομένο τον Προϋπολογισμό του 2012, ο Υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να υπογράψει καμία απόφαση για αύξηση τελών που συμβάλουν στην περαιτέρω ακρίβεια, διαφυλάττοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Την ανάγκη για προστασία του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, προέταξε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, μιλώντας κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012.

Όπως επεσήμανε, η οικονομική πολιτική που είμαστε υποχρεωμένοι σε κάποιο βαθμό να ασκήσουμε, διαμορφώνει αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα, στο επίπεδο ζωής των πολιτών και αυτό είναι που έχει μεγάλη σημασία, γιατί, σε τελευταία ανάλυση, ο οποιοσδήποτε έχει τεράστιο πρόβλημα πρώτιστα ενδιαφέρεται για το πώς θα λύσει το πρόβλημά του, αγνοώντας τις όποιες άλλες παραμέτρους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα πολύ αρνητικό κλίμα στην αγορά και στην οικονομία.
Έτσι, πρότεινε σε αυτή τη φάση, το Υπουργείο Οικονομικών, μιας και ο Υπουργός Οικονομικών υπογράφει όλες τις ΚΥΑ που έχουν σχέση με δαπάνες, να μην υπογράψει ξανά καμία δαπάνη ή κανένα τιμολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για να μπει αύξηση τελών ή οτιδήποτε άλλο, που να συμβάλει στην επέκταση της ακρίβειας.
«Εάν, δηλαδή, για παράδειγμα αύριο αυξήσουμε το ρεύμα ή αν αυξήσουμε τα κόμιστρα ή οτιδήποτε άλλο αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της ζωής των πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που για διάφορους λόγους υποχρεωνόμαστε να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έτσι, το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας συνδυασμός αποφάσεων που θα μας οδηγήσει στο να περιορίσουμε και το κόστος ζωής, το οποίο δυστυχώς αυξάνει με αλματώδεις ρυθμούς, χωρίς να έχει σταματήσει σε σχέση με το παρελθόν και από την άλλη, όμως, τα εισοδήματα μειώνονται.
Νωρίτερα, ο κ.Στρατάκης είχε ζητήσει τη συνδρομή του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, καθώς διαπιστώνεται ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξακολουθούν να είναι στην λογική του πώς θα αντιπολιτευτεί το ένα το άλλο, που σημαίνει δηλαδή στην πράξη, ότι δεν έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα των καιρών, πράγμα που αποτελεί μία επιπλέον πράξη για την περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος της χώρας τόνισε.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, ο κ.Στρατάκης ανέφερε ότι ναι μεν μπορεί να είναι αναπόφευκτος και θα πρέπει να ψηφιστει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι στην πράξη δεν πρέπει να γίνουν πράγματα που μέχρι σήμερα δεν γινόντουσαν. Διαπιστώνεται μια εργώδης προσπάθεια της κυβέρνησης που όμως φαίνεται τελικά ότι επειδή η κρίση είναι πρωτόγνωρη, δεν επιτυγχάνονται πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Είναι, πχ ξεκάθαρο ότι η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των καυσίμων δεν έχει επιτευχθεί αν και από αυτή την εξέλιξη θα μπορούσαμε να έχουμε ένα όφελος της τάξεως των 4–5 δις ευρώ (με στοιχεία προ 8ετίας).

Επομένως, χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση μια μεγαλύτερη προσπάθεια για περισσότερα αποτελέσματα. Γιατί, αν δεν λύσουμε αυτής της μορφής τα προβλήματα η κατάσταση θα χειροτερεύει, διότι η κρίση δημιουργεί ανασφάλειες και αυτές με τη σειρά τους οδηγούν σε όλα αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά είτε στην είσπραξη των φόρων, είτε στην αποφυγή φόρων και βεβαίως των εισφορών στα ταμεία και καθετί που απορρέει από τέτοιες λογικές.
Ο κ.Στρατάκης, μάλιστα, επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που ενώ δεν πληρώνουν, εξακολουθούν να έχουν δοσοληψίες με το κράτος, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Αυτό σημαίνει ότι εκεί πάσχουμε γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τί γίνεται και εν τέλει να εισπράξει το δημόσιο αυτά που έπρεπε να έχει εισπράξει.

Τέλος, ένα άλλο θέμα που επεσήμανε ο κ.Στρατάκης είναι οι περισσότερες δόσεις στις οφειλές απο τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, και των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να πληρώσουν, αλλά όμως το όριο που έχει μπει θεωρείται πάρα πολύ μικρό. Ιδιαίτερα τώρα, με τις μειώσεις των συντάξεων ή των μισθών το πρόβλημα οξύνεται. Οι 30 δόσεις ενδεχομένως που έχουμε για τα αυθαίρετα, δεν επαρκούν, πρέπει σε αυτή την περίπτωση να υπάρξει μια μέριμνα.
Επομένως, υπάρχουν σημεία με τα οποία θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και, βεβαίως, να διευκολύνουμε την είσπραξη φόρων από αυτούς τουλάχιστον που έχουν την πρόθεση να πληρώσουν, αλλά βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να στραφούμε και σε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν είχαν συνηθίσει να πληρώνουν.