Μείζον πρόβλημα η λειψυδρία και η διαχείριση των υδατικών πόρων για τη Μεσσαρά

Αριθμός πρωτ: 9659
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μείζον πρόβλημα η λειψυδρία και η διαχείριση των υδατικών πόρων για τη Μεσσαρά.

Με την 8949/29-10-08 Ερώτησή μου, είχα επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα της ερημοποίησης εδαφών στην Κρήτη τόσο λόγω της έλλειψης μέτρων πρόληψης και ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων όσο και λόγω της ανομβρίας.
Ωστόσο, στην απάντηση τής από 23-10-07/1056 Ερώτησής μου, το Υπουργείο αναφέρει ότι: «Όσον αφορά την εκτροπή του Πλατύ ποταμού στο φράγμα Φανερωμένης σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο έχει προγραμματίσει την ένταξη του εν λόγω έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της 4ης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013.
Η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης των έργων που θα ενταχθούν στην 4η Προγραμματική Περίοδο θα αποφασισθεί αμέσως μετά την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» από την Ε.Ε. και την ψήφιση του νόμου υλοποίησης της 4ης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013».
Επειδή όμως και ο νόμος έχει ψηφιστεί και το Πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» είναι εγκεκριμένο, αλλά κανένα έργο που αφορά τη Μεσσαρά δεν έχει ξεκινήσει.
Επειδή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, οδηγεί σε απόγνωση τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από τους τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την έντονη ανησυχία των Δήμαρχων της περιοχής, καθώς δεν κρύβουν πλέον τον προβληματισμό τους σχετικά με τη μη ορθή διαχείριση των Υδάτινων Πόρων μέχρι σήμερα.
Επειδή η εκτροπή του Πλατύ ποταμού στο φράγμα της Φανερωμένης, όπως επανειλημμένα έχω κατά το παρελθόν επισημάνει, θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Φράγματος Φανερωμένης, και σε περιόδους χαμηλών βροχοπτώσεων,.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στην υλοποίηση των έργων που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή της Μεσσαράς στο Νομό Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης