Μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2007

Αριθμός πρωτ: 194
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Υποχώρηση 5,4% παρουσιάζουν οι εξαγωγές του αγροτικού τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων υποχώρησαν κατά 5,4% και έφτασαν σε 1.593,4 εκ. ευρώ από 1.684 εκ. ευρώ, καλύπτοντας μόλις το 18,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, έναντι του 20,7% που κάλυψαν στο αντίστοιχο διάστημα του 2006.
Κατακόρυφη δε είναι η πτώση των εξαγωγών της κατηγορίας «λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης» κατά 40,3% φθάνοντας μόλις τα 193,9 εκ. ευρώ.
Επειδή η επιβράδυνση του αυξητικού ρυθμού της αξίας των εξαγωγών του αγροτικού τομέα αντανακλά την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στην εμπορία αγροτικών προϊόντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να ενισχύσει με επιπλέον μέτρα, και ποια, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα προκειμένου να αναστραφεί το δυσοίωνο κλίμα που επικρατεί στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά κατ’ επέκταση και την ελληνική οικονομία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ