Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ

Αριθμός πρωτ: 3828
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον τομέα της ακρίβειας και των κρίσιμων χρηματοοικονομικών δεικτών που καθορίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έξι και πλέον μήνες μετά και την υιοθέτηση των 41 μέτρων, επιβάλει την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την στήριξη των καταναλωτών με την μείωση των τιμών στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ καθώς και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία παρά τις δυο αυξήσεις στα τιμολόγια της κατά 7% τον Δεκέμβριο του 2007 και 7% τον Ιούλιο του 2008, παρουσιάζει τεράστιες ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2008, όπως αναφέρω και στην πρόσφατη Ερώτησή μου 3698/27-8-08.
Επειδή η Ελλάδα κατέχει αρνητικά πρωτεία, μεταξύ των «27» κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (4η)στις τιμές των προϊόντων, (4η)στις τιμές των τροφίμων και τον πληθωρισμό (5η) , πέφτοντας συνεχώς από το 2005 σε διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές.
Επειδή αποτελεί γεγονός η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και η λεηλασία του οικογενειακού προϋπολογισμού, καθώς η χώρα μας διαθέτει το 4ο υψηλότερο γενικό επίπεδο τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκε το χαμηλότερο επίπεδο καταναλωτικής εμπιστοσύνης, (-40) από το 1990 και η τοπική κοινωνία της Κρήτης, όπως και ολόκληρης της χώρας στενάζει,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθεται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό η έκρηξη της ακρίβειας που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης