Μείωση ΦΠΑ στο 9% στα γεωργικά μηχανήματα, τα εφόδια και τον εξοπλισμό ζητούν οι παραγωγοί

Αριθμός πρωτ: 1825
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Μείωση ΦΠΑ στο 9% στα γεωργικά μηχανήματα, τα εφόδια και τον εξοπλισμό ζητούν οι παραγωγοί.

Τη μείωση του ΦΠΑ από το 19 στο 9% στα γεωργικά μηχανήματα, τα εφόδια και τον εξοπλισμό προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να μην αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων και οπωρολαχανικών θα συντελέσει στη στήριξη του αγροτικού κόσμου, των παραγωγών, των λαϊκών αγορών και της υπαίθρου γενικότερα.
Επειδή μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία προτείνει επίσης τη λήψη μέτρων, όπως την επιβολή ενδεικτικών τιμών στα φυτοφάρμακα και την άμεση υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ ζητά να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα Ι.Χ. αγροτικά ψυγεία – αυτοκίνητα.
Επειδή η Ομοσπονδία επισημαίνει την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται ο αγροτικός τομέας καθώς και την έντονη αγωνία που επικρατεί στους παραγωγούς για το πώς θα γίνει τελικά η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο για αγροτική χρήση, αφού δεν έχουν καμιά σχετική ενημέρωση.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί στις επιβεβλημένες διαρθρωτικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα, ωστόσο τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν στη μείωση του ΦΠΑ από το 19 στο 9% στα γεωργικά μηχανήματα, τα εφόδια και τον εξοπλισμό, όπως προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών και είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση προεκλογικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ανακάμψει ο αγροτικός κόσμος της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης