Μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών για το 2008

Αριθμός πρωτ: 12609
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/1/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών για το 2008.

Στην 11583/16-12-08 Ερώτηση μου, στην οποία δεν έχω λάβει καμιά απάντηση μέχρι σήμερα, επεσήμαινα τη δυσχερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά από τη μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Τειρεσίας Α.Ε.», για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2008.
Το προοδευτικό σύνολο των ακάλυπτων επιταγών τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του έτους 2008 αυξήθηκε τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, γεγονός που καταδεικνύει την οικονομική δυσπραγία των συναλλασσόμενων.
Επειδή σύμφωνα και με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.» και τα οποία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά όσο και ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί και σήμερα.
Επειδή οι ακάλυπτες επιταγές το Δεκέμβριο του 2008 παρουσίασαν μια πρωτοφανή αύξηση κατά 174% , σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007.
Επειδή τα νοικοκυριά και ο εμπορικός κόσμος του Νομού Ηρακλείου, όπως και ολόκληρης της Κρήτης βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική καμπή ,δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή των αρνητικών συνεπειών από την πρόσφατη διεθνή οικονομική κρίση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά λόγω της μεγάλης αύξησης, τόσο του συνόλου όσο και της αξίας των ακάλυπτων επιταγών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης