Μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου στην έγκριση των μελετών στατικής αποκατάστασης των ιστορικών μνημείων στο Ηράκλειο

Αριθμός πρωτ: 6853
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου στην έγκριση των μελετών στατικής αποκατάστασης των ιστορικών μνημείων στο Ηράκλειο.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα βενετσιάνικα τείχη αλλά και σε πολλά ιστορικά μνημεία του Ηρακλείου, κυρίως λόγω της παντελούς έλλειψης μέριμνας από την πλευρά του Υπουργείου.
Όπως έχει επισημανθεί τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς όσο και από τους επιστήμονες και τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα για την διατήρηση των ιστορικών μνημείων αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών, το Υπουργείο διατηρεί μια εντελώς απαράδεκτη στάση.
Επειδή οι πέντε μελέτες του Δήμου Ηρακλείου που έχουν κατατεθεί εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τους ορατούς πλέον κινδύνους κατάρρευσης μεγάλων τμημάτων των μνημείων, το Υπουργείο αδιαφορεί.
Επειδή καθυστερεί αδικαιολόγητα η έγκριση της οριστικής μελέτης για τη στατική αποκατάσταση του ευθύγραμμου τμήματος του Προμαχώνα Σαμπιονάρα, παρά το γεγονός ότι η προμελέτη έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και δεν υπάρχει καμία τροποποίηση της αρχικής μελέτης.
Επειδή το ίδιο συμβαίνει και για τις παρακάτω προμελέτες και μελέτες, πρώτον την προμελέτη της στατικής αποκατάστασης της Πύλης Παντοκράτορα, που έχει έντονα προβλήματα και κινδυνεύει να καταρρεύσει, δεύτερον την οριστική μελέτη για το παραθαλάσσιο τείχος, τρίτον την μουσειολογική μελέτη της Πύλης Ιησού στην οποία θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Ν. Καζαντζάκης» και τέταρτον την προμελέτη για την αποκατάσταση της μετώπης και της εξωτερικής όψης της Πύλης Ιησού.
Επειδή πέρα από την μη έγκριση των πέντε μελετών αυτών από το Υπουργείο, παρά την πιθανότητα κατάρρευσης τμημάτων των μνημείων, αλλά και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους πολίτες, δημιουργείται μια ακόμα σοβαρή παρενέργεια, καθώς στερείται ο Δήμος Ηρακλείου τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους μέσω του ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ),

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει άμεσα εντολή για την έγκριση των πέντε μελετών που έχει καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου και αφορούν την αποκατάσταση των μνημείων της πόλης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης