Μεγάλη πτώση στην εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος

Αριθμός πρωτ: 3290
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Μεγάλη πτώση στην εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφεται μεγάλη πτώση της τάξης του 28,4% στην εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος στη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα μας το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2009 ανήλθε μόλις σε 6.731,7 εκατ. ευρώ έναντι 9.406,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008.
Επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνέβη το εξής παράδοξο, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από την αρχή του έτους που άρχισε η πτωτική πορεία του ναυτιλιακού συναλλάγματος, σταμάτησε για πρώτη φορά να ανακοινώνει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εισροή του ναυτιλιακού συναλλάγματος.
Επειδή η πτώση που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ένα τομέα όπου η χώρα μας είχε μια πολύ δυναμική παρουσία όλα τα προηγούμενα χρόνια και η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη ώθηση στο ναυτιλιακό κλάδο και όχι να αποσιωπά ακόμα και τα επίσημα στοιχεία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πτώση της εισροής ναυτιλιακού συναλλάγματος στη χώρα μας και να ανακτήσει εκ νέου ο ναυτιλιακός τομέας τη δυναμική του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης