Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

8/3/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στη Βουλή για το Σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», τόνισε ότι έστω και καθυστερημένα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μεταρρυθμιστικό», όχι για αλλαγές που φιλοδοξεί να φέρει στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά για δύο εντελώς διαφορετικούς λόγους. Πρώτον, γιατί κατά πρωτότυπο τρόπο και χωρίς κανένα ιστορικό προηγούμενο, με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο και την όξυνση στους πανεπιστημιακούς χώρους, προσπαθούν η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να διαμορφώσουν σκηνικό πόλωσης και να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι καθημερινά το σκηνικό αλλάζει. Οι αγρότες ξεσηκώνονται και οι πολίτες αντιλαμβάνονται το λάθος που έκαναν όταν ψήφιζαν τη Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, γιατί ως νόμος του κράτους δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί, αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα τον αλλάξει, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Γεώργιος Παπανδρέου.
Το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία, τόνισε ο κ. Στρατάκης, ως ένα σχέδιο νόμου που χρησιμοποιήθηκε ως επικοινωνιακό χαρτί από τη Νέα Δημοκρατία, αδιαφορώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, στους φοιτητές και στις οικογένειές τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό ότι η όποια μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας πρέπει να ξεκινήσει από τα θεμέλια και όχι από τον τελευταίο όροφο, όπως κάνει η Κυβέρνηση με το παρόν σχέδιο νόμου, με το οποίο δεν χτίζει αλλά γκρεμίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Το σχέδιο νόμου προσπαθεί να επιβάλει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί ως γνωστό ακολούθησε συνοπτικές διαδικασίες, μόνο και μόνο για να δείξει αποφασιστικότητα, αφού τρία χρόνια το κυοφορούσε διαβεβαιώνοντας για διάλογο πριν το καταθέσει. Εντούτοις, καμία από τις προτάσεις, ούτε και αυτές που κατέθεσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κ. Παπανδρέου, δεν δέχθηκε
Ο κ. Στρατάκης συνέχισε λέγοντας ότι το σχέδιο νόμου διακατέχεται από μία αντιφατική φιλοσοφία. Ενώ διαπιστώνει στην εισηγητική έκθεση ότι το σύστημα της ανώτατης εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, άρα χρειάζεται αποκέντρωση, αυτονομία και αυτοδιοίκηση, εν τούτοις προσπαθεί να εφαρμόσει ακόμα ένα σύστημα πιο συγκεντρωτικό, να διαμορφώσει ένα ασφυκτικό κλοιό σε διδάσκοντες και διδασκομένους. Το ερώτημα όμως που προκύπτει από αυτές τις επιλογές σας, είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να επιβάλει έλεγχο και στην πράξη να υποβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Η απάντηση είναι σαφής, γιατί ο στόχος είναι ορατός και είναι ένας και μοναδικός, να περιοριστούν τα κονδύλια για την παιδεία, να διαμορφωθεί κατάλληλο έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά με εξασφαλισμένη πελατεία. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί ότι καμία επιπλέον δαπάνη για τις υφιστάμενες λειτουργίες των πανεπιστημίων δεν προβλέπεται. Η Κυβέρνηση όμως ψάχνει ευκαιρίες για να δημιουργήσει ψευτοδιλήμματα, όπως για το πανεπιστημιακό άσυλο στον ελληνικό λαό και αν τα καταφέρει, να πάμε σε εκλογές.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Πρόεδρος του, Γεώργιος Παπανδρέου, με τις προτάσεις και τις θέσεις που παρουσίασε στην προγραμματική πρότασή του έδειξε στον ελληνικό λαό τι χρειάζεται η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, για να αλλάξει επί της ουσίας και όχι στα λόγια. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., που πρέπει να αυτοδιοικούνται, να αξιολογούνται , να λογοδοτούν στην κοινωνία, να πιστοποιούνται και να ελέγχονται δημοκρατικά. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να μετατραπούν σε διεθνή ιδρύματα και η Ελλάδα να αποτελέσει κέντρο εκπαιδευτικών υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κάνει πράξη όλες αυτές τις αλλαγές και γι’ αυτό θα πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές όποτε και αν τις κάνει η Κυβέρνηση, έκλεισε την ομιλία του ο κ. Στρατάκης.