Μετεγκατάσταση της φυλακής Αλικαρνασσού και απόδοση του ακινήτου στο Δήμο

Αριθμός πρωτ: 728
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Μετεγκατάσταση της φυλακής Αλικαρνασσού και απόδοση του ακινήτου στο Δήμο.

Τη μετεγκατάσταση της κλειστής φυλακής Νέας Αλικαρνασσού και την άμεση απόδοση σε αυτόν του άλλοτε επίδικου οικοπέδου ζητά ο ομώνυμος Δήμος.
Μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και σύμφωνα με την 613/2007 αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Δήμος Νέας Αλικαρνασσού αναγνωρίστηκε κύριος του οικοπέδου επί του οποίου έχει ανεγερθεί η κλειστή φυλακή.
Ωστόσο παρά τις δικαστικές αποφάσεις, τις προσπάθειες τόσο του Δήμου όσο και των κατοίκων, καθώς και τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις για μετεγκατάσταση των φυλακών, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.
Επειδή ο Δήμος και οι φορείς της Νέας Αλικαρνασσού επανειλημμένα έχουν εκφράσει την πάγια θέση τους για μετεγκατάσταση των φυλακών εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου τους.
Επειδή η πολιτεία επανειλημμένα έχει δεσμευθεί για τη μετεγκατάσταση του σωφρονιστικού καταστήματος, ενώ αρκετοί Δήμοι έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για εγκατάσταση νέων σύγχρονων φυλακών εντός των διοικητικών τους ορίων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να αποδώσει άμεσα και ελευθερωμένο από κτιριακές εγκαταστάσεις, το άλλοτε επίδικο οικόπεδο των φυλακών Νέας Αλικαρνασσού στον ομώνυμο Δήμο.
2) Αν προτίθεται να αποζημιώσει το Δήμο Νέας Αλικαρνασσού για τη μέχρι σήμερα χρήση του οικοπέδου, καθώς και για τη χρήση μέχρι την απομάκρυνση των φυλακών.
3) Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να απομακρύνει την κλειστή φυλακή Αλικαρνασσού από τη θέση αυτή.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ