Με μεγάλα κενά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης του νομού Ηρακλείου στην αρχή της σχολικής χρονιάς

Αριθμός πρωτ: 3731
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Με μεγάλα κενά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης του νομού Ηρακλείου στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Όπως είναι γνωστό, σε λίγες ημέρες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, αλλά τα προβλήματα στελέχωσης των δημόσιων σχολείων εξακολουθούν να παραμένουν, δημιουργώντας αγωνία και προβληματισμό για την σωστή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αιρετούς των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ), τα κενά σε δασκάλους στα σχολεία της Κρήτης είναι περισσότερα από πέρυσι, καθώς μειώθηκαν οι διορισμοί κατά 50%, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στο Ηράκλειο (65%).
Επίσης, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπ/σης οι ελλείψεις σε καθηγητές φτάνουν τις 300, σε όλα τα σχολεία του νομού, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Μουσικό, Καλλιτεχνικό, ΣΜΕΑ και Αθλητικά.
Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι αιρετοί των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμη χρονιά προσπαθεί με λύσεις πρόχειρες και προσωρινές να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στελέχωσης των δημοσίων σχολείων, έχοντας όμως φροντίσει αρκετά νωρίς για τη γενναία περικοπή πιστώσεων που είναι και η βασική αιτία για τη σημερινή κατάσταση.
Επειδή, αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση του αριθμού των αναπληρωτών δασκάλων, αφού κάποιοι δεν θα αποδεχθούν το διορισμό τους (αν ο τόπος διορισμού τους δεν τους ικανοποιεί) ή θα υπάρχουν αναρρωτικές και άλλες άδειες.
Επειδή, σύμφωνα με τους αιρετούς, η μείωση των δαπανών για την παιδεία φέτος θα είναι χαμηλότερη του 3% του ΑΕΠ, υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο και λειτουργεί ως «κράχτης» για τα ιδιωτικά σχολεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
1) Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να γίνουν εγκαίρως όλοι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών στα κενά των σχολείων της Κρήτης, αλλά και όλης της χώρας,
2) Αν προτίθεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και να καταθέσουν αιτήσεις οι νέοι πτυχιούχοι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων και
3) Αν προτίθεται να βάλει φρένο στις αποσπάσεις δασκάλων και εκπαιδευτικών σε νομούς που έχουν δεκάδες υπεράριθμους,
προκειμένου όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τη νέα σχολική χρονιά.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης