Μη καταβολή επιδοτήσεων στους παραγωγούς ελαιολάδου

Αριθμός πρωτ: 606
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μη καταβολή επιδοτήσεων στους παραγωγούς ελαιολάδου.

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι ελαιοπαραγωγοί του Δ.Δ Παναγιάς του Δήμου Αρκαλοχωρίου αλλά και άλλοι περίπου 8000 παραγωγοί του νομού Ηρακλείου, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα το ήμισυ της επιδότησης που δικαιούνται, και σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%, παρά την ολοκλήρωση των ελέγχων και την υποβολή των σχετικών εκθέσεων από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία.
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παναγιάς προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν καταβληθεί οι δικαιούμενες επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής με αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς, όπως είναι γνωστό, κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο υπήρξε καθολική ακαρπία.
Επειδή ακόμη δεν έχει καταβληθεί στα μέλη της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης το ποσό του ποιοτικού παρακρατήματος 2007 για τα 60 μέλη του Συνεταιρισμού, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση και οξύνοντας τα υπάρχοντα προβλήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή για άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων στους ελαιοπαραγωγούς του Δ.Δ. Παναγιάς του Δήμου Αρκαλοχωρίου αλλά και σε όλους του ελαιοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου, καθώς και το ποσό του ποιοτικού παρακρατήματος 2007 στα μέλη των ομάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης