Μικρά Σχέδια Βελτίωσης για τη ζωική παραγωγή

Αριθμός πρωτ: 8346
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μικρά Σχέδια Βελτίωσης για τη ζωική παραγωγή.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Κρήτης, σχετικά με τις εξαγγελίες για τα μικρά σχέδια βελτίωσης για τη ζωική παραγωγή, κάνει λόγο για πυροτέχνημα από πλευράς του Υπουργείου, με πολλές ελλείψεις και λάθη που θα αποδειχθούν στην πράξη.
Συγκεκριμένα οι γεωπόνοι ζητούν:
1) Να προκηρυχθούν και για την φυτική παραγωγή μικρά Σχέδια Βελτίωσης, όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός.
2) Να αυξηθεί στο διπλάσιο (100.000€) το πλαφόν της επένδυσης.
3) Να αυξηθεί το συνολικό πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης στην 4η Προγραμματική Σύμβαση στο ποσόν 1.000.000€ αν πράγματι προσδοκούμε αναπτυξιακή προοπτική από τον αγρότη και μελισσοκόμο.
4) Η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να μην δεχθούν την εμπλοκή τους σε ατελέσφορες προθέσεις.
5) Να συμπεριληφθεί στις προκηρύξεις η αναγκαιότητα της τεχνικής στήριξης των προτάσεων από Γεωτεχνικό.
Επειδή οι προτάσεις των γεωπόνων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θέλοντας να προλάβουν τυχόν αρνητικές εξελίξεις κατά την εφαρμογή των μικρών σχεδίων βελτίωσης.
Επειδή είναι άδικο να αποκλείονται οι γεωτεχνικοί που είναι οι πλέον αρμόδιοι επιστήμονες για αυτή τη δουλειά, και να γίνεται προσπάθεια εμπλοκής στην όλη διαδικασία, άλλων επαγγελματιών με αποτέλεσμα οι γεωπόνοι να μην έχουν κανέναν ρόλο στα σχέδια βελτίωσης, όπως τα εξήγγειλε το Υπουργείο.
Επειδή το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους αυξάνει συνεχώς, σε αντίθεση με το εισόδημά τους που συρρικώνεται μέρα με τη μέρα και συνεπώς το ύψος της επένδυσης (50.000 ευρώ) καλύπτει μόνο την αγορά του αμελκτικού μηχανήματος, αφήνοντάς τους ακάλυπτους όσον αφορά τα άλλα έξοδα μιας κτηνοτροφικής μονάδας.
Επειδή, είναι δεδομένη η κωλυσιεργία και απροθυμία του Υπουργείου να προωθήσει με ουσιαστικό τρόπο τον εξηλεκτρισμό των κτηνοτροφικών μονάδων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Ένωσης Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Κρήτης, και η υλοποίηση των μικρών σχεδίων βελτίωσης, τόσο για τη ζωική αλλά και για τη φυτική παραγωγή, να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης