Μ.Στρατάκης: Αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Ηράκλειο, 2/6/2010

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών».
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης επικρότησε το λεχθέν «mea culpa» από την πλευρά του βουλευτή της ΝΔ κ Μουσουρούλη, σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ τα τελευταία 4 χρόνια και τόνισε ότι μέσα σε επτά μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δρομολογήσει εξελίξεις που δεν είχαν γίνει όλη την προηγούμενη περίοδο και παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Είναι γεγονός, μάλιστα, ότι οι θεσμοί που είχε διαμορφώσει η ίδια η Νέα Δημοκρατία, όπως το Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), δεν αξιοποιήθηκαν και δεν απέδωσαν, και αυτό το ομολογούν ακόμα και τα ίδια τα στελέχη της.
Όμως, με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου γίνεται μία ριζική απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών, που οδηγεί σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση της επιχειρηματικότητας, αναγκαιότητες που είναι καθολικά αποδεκτές.
«Εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές. Και συγκεκριμένη επιλογή είναι το πώς θα μπορέσουμε πράγματι να χτυπήσουμε αυτή τη γάγγραινα που λέγεται γραφειοκρατία. Νομίζω ότι αυτή ακριβώς η προσπάθεια που γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο, που συμβάλει στην απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρικών, είναι μια σημαντική προσπάθεια, που έχει σαν στόχο να βελτιώσει τα πράγματα, όταν άλλοι λαοί και άλλες κυβερνήσεις καταβάλλουν πολύ συστηματικότερες προσπάθειες», ανέφερε ο κ.Στρατάκης.
Επίσης, ο βουλευτής επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρυνθεί ένας υποψήφιος επιχειρηματίας να δημιουργήσει μια επιχείρηση έχοντας στο μυαλό του ότι κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί. Και αυτό συμβάλλει στην προσπάθειά του και του δημιουργεί την αισιοδοξία που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει.
Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Γ.Ε.ΜΗ. που τρία χρόνια είχε ξεχαστεί, και ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες τις τροποποιήσεις που χρειάζεται ο Ν.3419/2005 για να ανταποκριθεί στις νέες ρυθμίσεις που εισάγονται.
Έτσι, θα έχουμε μία μείωση του κόστους της τάξεως του 72% και αντί 1.942 ευρώ που απαιτούνται για τη σύσταση μια εταιρείας, θα επαρκούν 541 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Σημασία έχει εμείς εδώ που νομοθετούμε να μπορούμε να δώσουμε τα εργαλεία στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες και στους Έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα».
Μάλιστα, ο κ.Στρατάκης παρέθεσε ως παράδειγμα την πρόσφατη συνάντηση που είχε στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής κοινοβουλευτικής συνέλευσης, με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ολλανδίας τον κύριο Ρόζενταλ, που είναι και ο αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος του VVD, ο οποίος ανέφερε ότι ακόμη και στην Ολλανδία προσπαθούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις καταπολεμώντας κυρίως την γραφειοκρατία, γιατί αυτή είναι το μεγάλο εμπόδιο.
Κλείνοντας, ο βουλευτής ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος κλπ) προς την κατεύθυνση της παραγωγής πλούτου για την ελληνική οικονομία.
«Ασφαλώς, δεν αρκεί η δημιουργία επιχειρήσεων, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν και οι προοπτικές και το κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη της οικονομίας και είναι σίγουρο ότι το παρόν σχέδιο νόμου σε συνδυασμό και με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας, θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον αισιόδοξης προοπτικής της ελληνικής οικονομίας».