Μ.Στρατάκης: Ζητούμενο η σύμπνοια της Βουλής για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά

14/10/2010

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις του κ.Σαμαρά ότι μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να μηδενίσει το έλλειμμα, δεν μεταφράστηκαν σε καμία πρόταση από πλευράς βουλευτών της ΝΔ για το πώς θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και θα ήταν ουσιαστική συνεισφορά εάν υπήρχε, όμως δεν υπάρχει.
Τόνισε ακόμη ότι είναι λάθος να διατυμπανίζει η ΝΔ ότι το δημόσιο χρέος είναι «γνήσιο παιδί» του ΠΑΣΟΚ, καθώς αφήνει ανέπαφες τις όποιες ευθύνες των κυβερνήσεών της σε όλη την περιοδο από το 1974 μέχρι και το 2009.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπερηφανεύεται η ΝΔ για την υλοποίησή του, καθώς το 2009 από μόλις 3% απορροφητικότητα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να την αυξήσει στο 16%.
«Βεβαίως, γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ότι ξεφεύγοντας από τα greek statistics έχουμε πάει πράγματι σε μια άλλη εποχή, όπου η χώρα αρχίζει ξανά να αποκτά την αξιοπιστία της όχι μόνο στους εταίρους, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον. Το ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει πράγματα, που θεωρούνταν μέχρι πρότινος αδύνατα, δεν προκύπτει μόνο από τα λόγια, προκύπτει από τα νούμερα, όπως είναι η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που ζητούσε 1,7 δις και πέτυχε να φθάσει τα 3 δις. Αυτό δείχνει και το εάν υπάρχουν χρήματα ή όχι. Αλλά, όμως, θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε την οικονομία στο σωστό δρόμο και να δημιουργήσουμε εκείνα τα θετικά αποτελέσματα που έχει ανάγκη και η χώρα και η εθνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης υπεραμύνθηκε του προσχεδίου του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι μέσα από αυτό το προσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει και να αποδείξει ότι αυτοί οι στόχοι που έβαλε πριν από λίγο διάστημα έχουν επιτευχθεί.
«Αυτό δείχνει ότι εμείς αυτά που λέμε, τα εννοούμε, παρά του ότι κάποια από τα μέτρα δεν είναι μέσα στις δικές μας επιλογές. Βεβαίως, προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού περαιτέρω μείωση δαπανών, γιατί αυτό είναι αναγκαίο εάν θέλουμε πραγματικά το ελληνικό κράτος να είναι και να λειτουργεί με ανταγωνιστικό τρόπο, στο σύγχρονο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον».
Τα νέα εργαλεία που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση, όπως το νέο φορολογικό πλαίσιο και η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, συνδυαζόμενα με μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα. Είναι πολύ σημαντικό, επεσήμανε ο κ.Στρατάκης, να διαμορφωθεί σωστή φορολογική συνείδηση γιατί μόνο τότε θα μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα και θα γίνει πράξη αυτό που εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουμε προβλήματα που δημιούργησε η προσαρμογή μας στο μνημόνιο.
Επίσης, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αλλάξει η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και να διαμορφωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, μέσα από στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον Υπ.Οικονομικών να καταβληθεί προσπάθεια να μην περιοριστούν οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, και χωρίς αυτές να καταλήξουν σε χέρια επιτήδειων αλλά στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων, όπως πχ αρδευτικά έργα, φράγματα, τουριστικά λιμάνια, έργα που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ενώ ζήτησε και άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που δεν έχουν ιδιοκτησιακά προβλήματα, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν γρήγορα τις επενδύσεις.
Τέλος, ο κ.Στρατάκης έδωσε έμφαση στην ομόνοια και τη σύμπνοια που πρέπει να επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και αυτό θα πρέπει να αρχίζει πρώτα από το ίδιο το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση θα ήθελε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, συνδρομητές και συμπαραστάτες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι τα περισσότερα προβλήματα τα δημιούργησε η ίδια. Ο ελληνικός λαός περιμένει από την ελληνική Βουλή να συμβάλλει θετικά, με πνεύμα συνεργασίας στις προσπάθειες της κυβέρνησης που πασχίζει και αγωνίζεται για το καλό όλων.
«Σ’αυτή την προσπάθεια μπροστάρης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που γυρίζει σε όλο τον κόσμο για να διαμορφώσει αυτό το θετικό και ελπιδοφόρο περιβάλλον, και δυστυχώς κάποιοι μηδενίζουν αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.