Μ.Στρατάκης: Η διαφάνεια γίνεται πράξη μέσω του Προγράμματος «Διαύγεια»

Ηράκλειο, 1/7/2010

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, στην τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: ‘Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των Κυβερνητικών, Διοικητικών και Αυτοδιοικητικών Οργάνων στο Διαδίκτυο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ»’ κατέκρινε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την έμμονη αρνητική στάση τους απέναντι στις προοδευτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι οποίες πραγματικά οδηγούν στην απλοποίηση των διαδικασιών, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και γενικά στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κράτους.
«Αντίθετα, προσπαθούν με πόλεμο και με φωνές από τα χαρακώματα, να πουν ότι δεν είναι πολύ σημαντικές αυτές οι προσπάθειες. Κάνουν, όμως, λάθος, γιατί δεν αιτιολογούν ταυτόχρονα το ποιές είναι εκείνες οι αλλαγές που θα μπορούσαν πραγματικά να επιφέρουν αυτήν τη συνολική αναδιάταξη που πρέπει να γίνει στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ακόμη ότι με το Πρόγραμμα Διαύγεια, το ΠΑΣΟΚ υλοποιεί μία ακόμα προεκλογική του δέσμευση, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ακολουθώντας μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που έφεραν και φέρνουν τις ριζικές τομές για την υλοποίηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης και λειτουργίας που έχει ανάγκη η χώρα.
«Απομένουν, όμως, και άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να είναι ίσως η σύνδεση της απόδοσης της δημόσιας διοίκησης με την αμοιβή και την υπηρεσιακή εξέλιξη, αλλά και οι διαδικασίες που αφορούν την απλούστευση της νομοθεσίας για να μπορεί ο ελληνικός λαός να καταλαβαίνει με πολύ μεγάλη ευκολία το τί λέμε και τί αποφασίζουμε εμείς εδώ».
Αναφορικά με το Πρόγραμμα «Διαύγεια» σχετικά με τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του κράτους στο διαδίκτυο, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι είναι η κορωνίδα των επιλογών μέσα από την οποία θα μπορέσουν να ξεπεραστούν αυτής της μορφής τα προβλήματα και κυρίως αυτό της γραφειοκρατίας.
Μάλιστα, ο κ.Στρατάκης ανέφερε την προσωπική του εμπειρία κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το 2003, όταν παρόμοια Οδηγία, με πρωτοβουλία της τότε ελληνικής κυβέρνησης για την περαιτέρω χρήση των εγγράφων του δημόσιου τομέα μέσω του διαδικτύου, συνάντησε αρχικά φοβερές αντιδράσεις, αλλά τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα.
Σήμερα, 7 χρόνια μετά, το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη καθώς μέσα από τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων στο διαδίκτυο κρίνεται και το αποτέλεσμα της κάθε κυβέρνησης αλλά και του καθενός ξεχωριστά. Η πρόσβαση των πολιτών σε αυτή την πληροφορία είναι άμεση και έτσι αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση αλλά και στα όργανα διοίκησης να γίνονται ακόμα πιο σωστά και κυρίως αποτελεσματικά.
Τέλος, ο κ.Στρατάκης κατέληξε λέγοντας ότι «γίνεται συνολικά από την κυβέρνηση μία ουσιαστική δουλειά που στόχο και σκοπό έχει το συμφέρον του ελληνικού λαού, ώστε να μπούμε σε μία άλλη ρότα, σε μία άλλη πορεία. Μία πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, και από ό,τι τουλάχιστον έχει αποδείξει μέχρι στιγμής, είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει το δύσκολο, ανηφορικό δρόμο, αλλά που όμως αυτός ο δρόμος θα έχει αποτέλεσμα και θα έχει αποτέλεσμα για το σύνολο των πολιτών και για τη χώρα συνολικά».