Μ.Στρατάκης: Η κρητική διατροφή απάντηση στις αρνητικές συνέπειες των trans λιπαρών

Ηράκλειο, 26/5/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ελπιδοφόρες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά ή trans λιπαρά, σύμφωνα με την Απάντηση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Ξενογιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη.
Σύμφωνα με την Υπουργό έχει ήδη συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή Μεσογειακής-Ελληνικής Διατροφής υπό την Προεδρία της καθηγήτριας κ.Λινού, η οποία έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση των εργασιών της με ένα ενδιάμεσο πόρισμα, που αξιολογείται από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού και Τουρισμού.
«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτού του πορίσματος θα μπορέσουμε να έρθουμε και να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε η Υπουργός.
Ο κ.Στρατάκης στην τοποθέτησή του, αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για την ευαισθησία και την ταχύτητα που έδειξε για το συγκεκριμένο θέμα, επεσήμανε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση του πορίσματος ώστε να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν.
Τόνισε, επίσης, ότι κάθε μέρα παρουσιάζονται νέα στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις των trans λιπαρών στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα οποία, για παράδειγμα, εάν μειώνονταν στο 1% τα τρανς λιπαρά θα είχαμε αποφύγει στην Ελλάδα 2.420 εμφράγματα και περίπου 1450 θανάτους. Άλλες χώρες στον κόσμο, όπως η Δανία, που περιόρισε παντελώς τα trans λιπαρά, έχουν θεαματικά αποτελέσματα, μείωση μέχρι και 50% των θανάτων κάθε χρόνο από αυτές τις αιτίες.
Και κατέληξε λέγοντας ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτει και η αναγκαιότητα της προβολής της κρητικής διατροφής, που θα δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης διαφορετικό από αυτό που έχουμε μέχρι σήμερα.