Μ.Στρατάκης: Ναι στην Εξεταστική για την οικονομία για να μην κουκουλωθούν ευθύνες. Ομιλία για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Κράτους, οικονομικού έτους 2008 (18/2/2010)

Ηράκλειο, 18/2/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του Κράτους, οικονομικού έτους 2008.
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για ανάγκη σύνθεσης των αντιθέσεων που, καλώς, εκφράζονται από τη μια άκρη μέχρι την άλλη και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί τελικά πρέπει να διαπιστωθεί ποιές είναι εκείνες οι τομές και οι πολιτικές που χρειάζονται ώστε η χώρα να πορευτεί στο σωστό δρόμο κυρίως προς όφελος του ελληνικού λαού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ, για την οποία δεσμευτήκε και προεκλογικά.
Όμως, στις επισημάνσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δήθεν προσπαθεί να επιδείξει συναίνεση και ότι ευθύνη ουσιαστικά για την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα έχει το ΠΑΣΟΚ, επειδή όπως ειπώθηκε, δημιούργησε ένα κράτος που ήταν μοναδικός εργοδότης και μοναδικός μοχλός ανάπτυξης, ο κ.Στρατάκης θύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη η οποία κρατικοποίησε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως η Ολυμπιακή κ.α και βέβαια, στη συνέχεια, ήρθε και τις ξεπούλησε ξανά σε ιδιώτες, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο, το οποίο πραγματικά δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας και ανάτασης, μέσα από τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε επιτύχει.
«Από την παράταξή σας έγιναν επίσης οι ανταλλαγές του νερού της Λίμνης της Βιστωνίδας με “φιλέτα” του Δημόσιου. Δεν έγιναν από καμία άλλη παράταξη. Και νομίζω ότι περιττεύει να δίδετε μαθήματα ηθικής, εσείς που διδάξατε μ’ αυτήν την πρακτική και μ’ αυτές τις θέσεις, όπως το νόμιμο είναι και ηθικό, την ελληνική κοινωνία προς την αρνητική κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης υπεραμύνθηκε της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, «για να ξεκαθαρίσει και να τελειώσει αυτό το παραμύθι», την ώρα που κάποιοι προσπαθούν να την αποτρέψουν, γιατί θέλουν ξανά να υπάρξει κουκούλωμα ευθυνών.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι μπορεί αυτό να είναι τεράστιο, αλλά αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα χρήματα που δανείστηκε η χώρα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, δόθηκαν, κυρίως, στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, να επέλθει μια κοινωνική ισορροπία και να υπηρετηθεί η κοινωνική συνοχή. Αφού τα χρήματα, πήγαν σε κοινωνικές ομάδες που είχαν τεθεί στο περιθώριο, όπως οι αγρότες και άλλοι, μέσα από τα χρήματα αυτά, έγινε και ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, με ορατά τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, που άλλαξαν τη μορφή της χώρας.
Αυτά έχει να επιδείξει το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του. Εκείνα, όμως, που έχει να επιδείξει η Νέα Δημοκρατία, κυρίως τα τελευταία χρόνια, είναι το πώς οδηγηθήκαμε σε ένα διπλασιασμό του χρέους μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα και φθάσαμε σε οικονομικό αδιέξοδο με τεράστια προβλήματα τα οποία βιώνουμε σήμερα.
Το ΠΑΣΟΚ με τον φετινό Προϋπολογισμό, έδειξε ποιές είναι οι πολιτικές που θα ακολουθήσει. Αυτές είναι πολιτικές που έχουν κοινωνικό πρόσωπο και αναπτυξιακό πρόσημο και αυτό προκύπτει από την αύξηση των εξόδων για την Παιδεία, το ένα δις ευρώ που ήταν προεκλογική δέσμευση, από τον διορισμό 3000 περίπου νοσηλευτών και γιατρών στο ΕΣΥ, και την αύξηση των δημόσιων δαπανών για επενδύσεις κατά 4%.
Ο βουλευτής επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς η Ευρώπη θα ξεπεράσει υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία της, αλλά επιπλέον υπάρχουν αντικρουόμενες προτάσεις που είτε προσπαθούν να αδυνατίσουν το ευρώ, είτε να το ενισχύσουν.
«Με αφορμή αυτήν την κρίση και στην Ευρώπη και παγκόσμια και τις πολιτικές που μας επιβάλλονται να ακολουθήσουμε, πρέπει να έρθει ξανά στην επιφάνεια κάτι που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η εμβάθυνση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν πραγματικά θέλουμε να ξεφύγουμε από προβλήματα αυτής της μορφής, που σημαίνει, δηλαδή, ότι τουλάχιστον στις χώρες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενίσχυσης προς την κατεύθυνση που θα αυξάνει το εισόδημα, και να αυξάνει την είσπραξη από τον διεθνή καταμερισμό που είναι το ζητούμενο για κάθε χώρα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά», ανέφερε ο κ.Στρατάκης.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης είναι αυτό που ταιριάζει στη χώρα και στην οικονομία μας και κυρίως ταιριάζει σε μια προοπτική που θέλουμε να δώσουμε για τις επόμενες γενιές, γιατί αν ακολουθήσουμε το ίδιο πρότυπο ανάπτυξης, με το σημερινό, που στηρίζεται στην ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και την εξάντλησή τους, αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
Επομένως είναι ανάγκη να πάμε σε μια αειφορική ανάπτυξη που θα δημιουργεί εισροές κυρίως από τον παγκόσμιο καταμερισμό. Σ’αυτή την κατεύθυνση κινείται το ΠΑΣΟΚ και η σημερινή κυβέρνηση και αυτό προσπαθεί να περάσει και μέσα από τον Προϋπολογισμό και τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει έστω, και αν σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή είμαστε πολλές φορές υποχρεωμένοι να ασκούμε και κάποιες πολιτικές που μας επιβάλλονται πέρα και έξω απ’ αυτά που εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε.