Μ.Στρατάκης: Πρέπει να πορευθούμε σ’ αυτό τον πόλεμο από το διεθνές κεφάλαιο με όλες μας τις δυνάμεις, για να πετύχουμε το στόχο μας

Ηράκλειο, 5/3/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Μ.Στρατάκη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας την Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση όπου συζητήθηκε, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομικών «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», αρχικά τόνισε ότι στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, το πάνω χέρι το έχει το κεφάλαιο και καλούμαστε μέσα σε αυτό το περιβάλλον να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα που αφορούν τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ.Στρατάκη, το πρώτο ζήτημα που μπαίνει αυτή την περίοδο είναι η αξιοπιστία της χώρας και η οποία παρουσίασε το τελευταίο διάστημα μια πολύ μεγάλη πτώση εξαιτίας των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Επεσήμανε ακόμη ότι εάν δεν υπήρχε το δημόσιο χρέος των 300 δις και εάν δεν υπήρχε το έλλειμμα των 30 δις. ευρώ, ασφαλώς δεν είχε λόγο η κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ αυτά τα έκτακτα μέτρα.
«Σε αυτή την φάση πρέπει να στηριχθεί η Κυβέρνηση, πρέπει να στηριχθούν τα μέτρα αλλά να αξιοποιήσουμε και το αρχαίο ρητό που λέει “ουδέν κακόν αμιγές καλού”. Αυτό το κακό λοιπόν που συμβαίνει και ούτε και εμείς θέλουμε, πρέπει να το αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του καλού που περιμένει η κοινωνία μέσα από τις επιλογές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι εκεί που θα κριθούμε εάν έχουμε φιλολαϊκές πολιτικές, είναι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, που είναι πραγματικά η μεγάλη τομή που κλήθηκε να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε με αυτά που θα ψηφίσουμε.

Ιδιαίτερη, όμως, αναφορά έκανε στον κοινωνικό απόηχο των ανακοινώσεων των έκτακτων μέτρων, τονίζοντας ότι: «Μπορεί να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και πρώτο το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχει ταύτιση ιδεολογικών απόψεων με αυτά, τα οποία έχει κληθεί να κάνει με βάση την πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πορευθούμε σ’ αυτό τον πόλεμο με όλες μας τις δυνάμεις, για να πετύχουμε το στόχο μας. Μάλιστα, πρότεινε να διδαχθούμε από το έπος του 1940 που το σύνολο του ελληνικού λαού αντιστάθηκε στους κατακτητές. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και τώρα, που είναι μιας άλλης μορφής κατάκτηση, που επιδιώκεται από το διεθνές κεφάλαιο και το ξέρουμε. Γιατί εάν δεν τα καταφέρουμε και ό,τι εισπράττουμε εμείς, το παίρνουν κάποιοι κερδοσκόποι από τα αυξημένα επιτόκια που επιβάλλουν, τότε είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι σε αυτή την πορεία».
Κλείνοντας, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τώρα την υποχρέωση να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις σκληρές επιλογές της Κυβέρνησης, διαφορετικά θα έχουμε το δικαίωμα να προσφύγουμε στους διεθνούς οργανισμούς για να έχουμε καλύτερα επιτόκια, αλλά αυτό δείχνει και μια αδυναμία της Ε.Ε. την οποία δεν θα πρέπει να αφήσουμε απαρατήρητη, γιατί μόνο εάν δείξει τη δύναμή της η Ευρώπη, μπορεί να στηρίξει το ευρώ και ό,τι άλλο έχει σχέση με τη νομισματική πολιτική και το μέλλον της.