Μ.Στρατάκης: Προϋπολογισμός ευθύνης, οικονομικής ανάταξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Ηράκλειο 22/12/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για γενικευμένη προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας τη Δευτέρα 21/12 στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2010, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ.Στρατάκης μίλησε για «επικοινωνιακή τακτική» από πλευράς της ΝΔ, αλλά όπως, όμως, τόνισε «ο κόσμος γνωρίζει ότι έχετε τεράστιες ευθύνες και τώρα που προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε την οικονομία, μας κατηγορείτε για φοροεπιδρομή», όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο κ.Καραμανλής είχε δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα είχε εισπράξει τα μισά από τα 20 δις ευρώ βεβαιωμένα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων, μέχρι το τέλος του 2009 και «όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 6,6 δις ευρώ από ΦΠΑ που έχουν πληρώσει οι πολίτες και κάποιοι τα κρατούν για λογαριασμό τους».
«Λεφτά υπάρχουν, είναι μία πραγματικότητα και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ επιδιώκει να τα πάρει από εκεί που υπάρχουν, κάτι που εσείς δεν θέλατε και εξακολουθείτε να μην θέλετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ενώ παρέλαβε το 2004 μία Ελλάδα μέλος της ΟΝΕ, που σημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση σήμερα, η αξία του ευρώ θα ήταν πάνω από 3.500 δραχμές σύμφωνα με έγκριτους οικονομολόγους, εν τούτοις έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να φθάσουμε εδώ που φτάσαμε. Δυστυχώς είναι γεγονός ότι αν η Νέα Δημοκρατία δεν παρέδιδε την εξουσία, σήμερα η Ελλάδα θα παραδιδόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς όφελος των διεθνών κερδοσκόπων.

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2010, ο κ.Στρατάκης, όπως είχε επισημάνει και κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ανάταξης της οικονομίας, αναδιανομής του εισοδήματος αλλά και νοικοκυρέματος, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «χαιρόμαστε που προβλέπει αυξημένες δημόσιες επενδύσεις για το 2010».

Επίσης, επεσήμανε ότι είναι θετικό γιατί, μέσω του προϋπολογισμού, προωθείται η πράσινη ανάπτυξη, που είναι προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, γιατί ιδιαίτερα στην Κρήτη, που είναι μία περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τέτοιου είδους πολιτικές μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα.

Και κατέληξε λέγοντας: «Αυτή η μορφή ανάπτυξης που είναι αυτοτροφοδοτούμενη, είναι η ανάπτυξη που ταιριάζει στην Κρήτη και βεβαίως χαιρόμαστε που έχουν προγραμματιστεί και θα υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα…προκειμένου να αυξηθεί το εθνικό εισόδημα της χώρας, γιατί αυτό θα συμβάλλει τελικά στην πρόοδο και την ωφέλεια του ελληνικού λαού».