Μ.Στρατάκης: Στηρίζουμε το νέο φορολογικό-τομή για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης

Ηράκλειο, 30/3/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άρχισε τη Μ.Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης στην τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι περήφανος που έφερε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, γιατί υλοποιείται μ’αυτόν τον τρόπο μια βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, αλλά και γιατί δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση συνολικά στην αντιπολίτευση, και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, η οποία εκφράζει διαφορετικές απόψεις.

Πράγματι, στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρατηρήθηκε μία πολυφωνία από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς «άλλοι μιλάνε για τομές, άλλοι για αναποτελεσματικότητα και αντιαναπτυξιακή προοπτικη του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι με το νέο φορολογικό στοχεύει στο να διαμορφώσει ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον στην ελληνική κοινωνία, ένα δίκαιο περιβάλλον που θα αλλάξει νοοτροπίες, θα καταπολεμήσει πρακτικές που είδαμε μέχρι σήμερα να ανθίζουν και βεβαίως, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις τέτοιες, που πιστεύουμε ότι τελικά θα οδηγήσουν σε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι με το νέο φορολογικό δημιουργούνται έσοδα για το κράτος από 54 νέες πηγές που μέχρι σήμερα δεν απέδιδαν έσοδα, όπως για παράδειγμα η φορολόγηση κατά 20% των μισθωμάτων της εκκλησίας και τα οποία δεν μπορούν να υπολογισθούν με ακρίβεια.
Αυτό, όμως, φαίνεται να το αγνοεί η Νέα Δημοκρατία και «εδώ υπάρχουν πράγματα τα οποία κάποιοι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν εντελώς και ότι δήθεν υπάρχει μεγάλη αγωνία στο ότι αυτό το νομοσχέδιο, με τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, θα διαμορφώσει αρνητικό κλίμα για τις επενδύσεις και δεν θα έρθουν ξένες επενδύσεις».
«Διερωτώμαι, πραγματικά, ποιες είναι αυτές οι ξένες επενδύσεις που έχουν έλθει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Δεν είναι εκείνες οι επενδύσεις που προσπαθούν ουσιαστικά να πάρουν από την κατανάλωση χρήμα και που βέβαια εδώ βρίσκουν πρόσφορο έδαφος με αυτά τα μέτρα που έφερε ΝΔ και βλέπουμε κάθε μέρα σε κάθε χωριό και σε κάθε σημείο της ελληνικής περιφέρειας να ανοίγει και ένα νεο κατάστημα πώλησης εισαγόμενων ειδών. Αυτές είναι οι επενδύσεις, τις οποίες αποτρέπουμε; Δεν τις θέλουμε αυτές τις επενδύσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Επίσης, παρά την επισήμανση του Υπουργού Οικονομικών ότι είναι έτοιμος να δεχθεί κάθε πρόταση με βάση τα κριτήρια της κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και στα πλαίσια της διαφάνειας και της διαμόρφωσης αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης, δεν ακούστηκαν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από την Αντιπολίτευση, μονάχα γενικές και αόριστες τοποθετήσεις.
Ο κ.Στρατάκης ανέφερε ακόμη ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι μία επαναστατική τομή και θα συμβάλει ουσιαστικά στο να ξεπεράσουμε προβλήματα που έχουμε σήμερα στο δημόσιο χρέος και στον δημοσιονομικό τομέα, γιατί αν δεν λειτουργήσουμε έτσι, ασφαλώς δεν μπορούμε να κρατηθούμε με το ήδη υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο που υπάρχει.

Υπεραμύνθηκε των τεκμηρίων που θεσπίζονται για φορολογική δικαιοσύνη, και που θα έπρεπε ενδεχομένως να αυξηθούν κι άλλο.
Πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για να ισχυροποιήσουμε την άποψη όλων εμάς που λέμε ότι τα τεκμήρια αυτά πρέπει να αυξηθούν, γιατί πρέπει, αυτοί που με διάφορους λόγους απόκτησαν μεγάλο πλούτο, να φορολογηθούν επιτέλους. Σωστή η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, σωστός ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων, η δίκαιη φορολόγηση της εκκλησίας, η αποτελεσματική φορολόγηση των off shore εταιρειών από 3% σε 15%, η δίκαιη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας…».

Τέλος, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση και οι διατάξεις για την κάλυψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των γεωργών από τον κρατικό κροϋπολογισμό, καθώς και τα κίνητρα για καταβολή χρημάτων στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Και κατέληξε: «Εκείνο που προέχει είναι να αντιληφθούμε ότι το νομοσχέδιο λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουμε υποχρέωση όλοι μας, ανεξάρτητα αν στηρίζουμε τη κυβέρνηση ή αν είμαστε στην αντιπολίτευση, να συμβάλουμε σ’ αυτή τη μεγάλη τομή που επιχειρείται».