Μ.Στρατάκης: Να μην επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.


17/2/2012

Μ.Στρατάκης: Να μην επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

Την αποτροπή επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί ζήτησε με Αναφορά του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης.
Όπως αναφέρει στην αναφορά του, κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί. Αντίθετα, κράτη-μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει.
Η Ελλάδα, ως οινοπαραγωγός χώρα, θα πρέπει να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού για τους παρακάτω λόγους:
– Το κρασί, φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό τρόπο ένα προϊόν της ελληνικής γης.
– Το κρασί είναι τρόφιμο, κάθε μέρα πάνω στο ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη-κυρίως εισαγόμενα-και τα οποία διαρκώς φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
– Το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα, μέσα σε μία εικοσαετία, αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% πρόσφατα.
– Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ήδη με το 23% ΦΠΑ δόθηκε ένα κίνητρο προς τους φοροδιαφεύγοντες. Με τον ΕΦΚ κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος , να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις εξαγωγές μας.
– Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της υπάιθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία και έμμεσα ο ποιοτικός τουρισμός.
– Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, τα οργανωμένα οινοποιεία έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κινούνται στα όρια της επιβίωσής τους και πλέον τα περισσότερα εξ’ αυτών καταγράφουν ζημιές.