Μ.Στρατάκης: Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους για να είναι ο προϋπολογισμός του 2012 το αναγκαίο λιθαράκι για την έξοδο από την κρίση


6/12/2011

Μ.Στρατάκης: Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους για να είναι ο προϋπολογισμός του 2012
το αναγκαίο λιθαράκι για την έξοδο από την κρίση.

Στην τοποθέτησή του, κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2012, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης τόνισε ότι η συζήτηση συμπίπτει με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Τώρα που είναι γνωστά και αποδεκτά από όλους τα αίτια της κρίσης, δηλαδή η προσπάθεια του παγκόσμιου κεφαλαίου να συσσωρεύσει τον πλούτο σε πολύ λίγα χέρια με διάφορες μεθόδους, είναι η κατάλληλη στιγμή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.
«Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, είναι χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να βάλουν φραγμούς σε αυτή την εξέλιξη, διαφορετικά η κατάσταση θα διαιωνίζεται παρά τις όποιες διορθώσεις με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα λοιπά παρεμβατικά μέτρα», ανέφερε.
Στη σημερινή συγκυρία, όμως, με δεδομένη τη συγκυβέρνηση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, θα μπορούσαν τουλάχιστον αυτές να συγκλίνουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπει φραγμός, δίνοντας το έναυσμα στις συντηρητικές πλειοψηφίες της Ευρώπης να σταματήσουν αυτή την κρίση που είναι δυστυχώς απόρροια της δική τους νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένα διογκωμένο κράτος αγνοώντας τα προβλήματα, καθώς γινόταν μέτρηση των τάσεων που επηρεάζονταν δυστυχώς μόνο από την κατανάλωση και όχι από την παραγωγή και άρα ζούσαμε σε μία εικονική πραγματικότητα.
«Αυτές οι επισημάνσεις δεν είναι τωρινές, τις είχα διατυπώσει ήδη στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2005», τόνισε ο κ.Στρατάκης.
Στη συνέχεια ο βουλευτής επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα, έχουμε στηρίξει από πατριωτικό καθήκον σκληρές αποφάσεις που είναι κόντρα στα ιδεολογικά μας προτάγματα, με πολύ σημαντικό κομματικό αλλά και προσωπικό κόστος, που απαιτούν μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό που, όμως, δεν πάνε χαμένες. Γιατί και αυτός ο προϋπολογισμός, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις του, τουλάχιστον θα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στο να μπει η Ελλάδα σε μια άλλη πορεία που θα την οδηγήσει στην έξοδο από τη δίνη της κρίσης.
Ο κ.Στρατάκης σημείωσε ότι ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, κλονιζόμαστε όταν διαπιστώνουμε ότι Υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου που ήταν Υπουργοί και της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδέχονται ότι η πολιτική που ακολούθησαν ήταν καταστροφική.
Επομένως, ανέφερε ο κ.Στρατάκης, «ίσως θα έπρεπε τουλάχιστον να καταψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς των συγκεκριμένων Υπουργείων. Όμως, σε αυτή τη φάση απαιτείται υπευθυνότητα και γι’ αυτό η στήριξη του προϋπολογισμού είναι δεδομένη».
Κλείνοντας ο κ.Στρατάκης, ανέφερε ότι διά μέσω του προϋπολογισμού του 2012 πρέπει να στηριχθεί κυρίως ο πρωτογενής τομέας και να δοθεί βάρος στις δημόσιες επενδύσεις και τα αναπτυξιακά έργα, όπως είναι το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου που θα δώσουν ώθηση και στον τριτογενή τομέα.
Τέλος, τα κονδύλια για κοινωνική εξισορρόπηση που θα προκύψουν από τις ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο, είναι ένα μέτρο αρκετά σημαντικό και θα περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση να ανακουφίσει τις ευαλωτες κοινωνικές ομάδες όταν αυτό καταστεί εφικτό.