Νέα παράκαμψη του Βόρειου Οδικού Άξονα στο Ηράκλειο

Αριθμός πρωτ: 17919
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Νέα παράκαμψη του Βόρειου Οδικού Άξονα στο Ηράκλειο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς, ζητά την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης που υπάρχει από το 2003 για την παράκαμψη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο πολεοδομικό συγκροτήμα του Ηρακλείου, με έναν δρόμο σύγχρονων προδιαγραφών μήκους περίπου 42 χλμ. από τα Λινοπεράματα μέχρι τις Γούβες.
Επειδή, όπως επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ, το τμήμα του ΒΟΑΚ που διέρχεται από το Ηράκλειο, έχει πλέον μετατραπεί σε αστικό δρόμο, καθώς χρησιμοποιέιται από χιλιάδες κατοίκους της πόλης και έχει φτάσει στα όριά του, όσον αφορά τον φόρτο κίνησης.
Επειδή η ταχεία ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου επιβάλλει τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων και υποδομών που να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νομού.
Επειδή η κατασκευή αυτής της παράκαμψης θα συντελέσει και στην ευκολότερη κυκλοφοριακή σύνδεση του ΒΟΑΚ με το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να συνταχθούν οι αναγκαίες μελέτες ώστε να καταστεί ώριμη η χωροθέτηση της παράκαμψης του ΒΟΑΚ μέσα από το Ρυθμιστικό Ηρακλείου και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηρακλείου που εκ των πραγμάτων προβλέπεται να εκπονείται παράλληλα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης