Νέα φορολογικά μέτρα

Αριθμός πρωτ: 1080
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Νέα φορολογικά μέτρα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις προεκλογικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν άμεσα νέοι φόροι, και το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και την αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας καθώς και τη φορολόγηση των κερδών από λαχεία, αυξάνοντας έτσι τα οικονομικά βάρη στους πολίτες που ανήκουν στα χαμηλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα.
Τις αυξήσεις αυτές στη φορολογία, ο υπουργός Οικονομίας, δικαιολόγησε με τη μείωση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μείωση που προβλέπεται ότι θα φθάσει, εξαιτίας της κρίσης, στο 1,1% του ΑΕΠ του 2009.
Σε αυτή τη μείωση των εσόδων θα πρέπει να προστεθούν και οι έκτακτες εισφορές που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, η καταβολή σημαντικού ποσού στην Ολυμπιακή, σύμφωνα με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αλλά και η χρηματοδότηση του νέου μισθολογίου των ιατρών καθώς και η εξόφληση μέρους των οφειλών προς τη Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επειδή, σε περίοδο κρίσης όπου τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα περνούν δύσκολες στιγμές η επιβολή νέων φόρων θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες στα στρώματα αυτά.
Επειδή, τα μέτρα αυτά έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και δείχνουν την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του ίδιου, ο οποίος διαβεβαίωνε την Επιτροπή στις Βρυξέλλες ότι θα εισπράξει τα μισά από τα 20 δις ευρώ βεβαιωμένα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και τα οποία με τις πολιτικές που ακολουθεί, αυξάνει αντί να μειώνει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
1) Πόσα από τα βεβαιωμένα χρέη των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου θα εισπράξει και με ποιό σχεδιασμό και
2) Αν προτίθεται να πάρει μέτρα για τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται έχουν συρρικνωθεί και ευρύτατες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ