Νέες περικοπές από τη δήθεν μεταρρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία

Αριθμός πρωτ: 1584
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Νέες περικοπές από τη δήθεν μεταρρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την εικόνα της πλήρους καττάρευσης στα ασφαλιστικά ταμεία, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με τις επιλογές της, προσπαθεί να αλλάξει με δήθεν νέες μεταρρυθμίσεις.
Η αρχή γίνεται από το ΙΚΑ όπου η καθίζηση των εσόδων και η εκτόξευση των φαρμακευτικών δαπανών δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα.
Οι μηνιαίες δαπάνες ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ και οι ιθύνοντες πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με επικοινωνιακές πρακτικές και με ρυθμίσεις μόνο σε βάρος των ασφαλισμένων.
Πιο αναλυτικά, πέρα από το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο στο ΙΚΑ, προανήγγειλε και την προώθηση και εφαρμογή του νέου καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, από τον οποίο, σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιας για το θέμα επιτροπής, εξαιρούνται 102 ομάδες εργαζομένων, καθώς και την επανάκριση των αναπηρικών συντάξεων με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων.
Πρόκειται για αλλαγές που θα επιφέρουν μεγάλες απώλειες ασφαλιστικών και υγειονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με περικοπές εξετάσεων και φαρμάκων, περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων καθώς και την ενθάρρυνση της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Επειδή, με την πολιτική της η κυβέρνηση “κατάφερε” μέσα σε πέντε χρόνια να χρεώσει τα ταμεία με 7,7 δις. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή, που αποτελεί και τον βασικό λόγο της άσχημης κατάστασης του ΙΚΑ, ανήλθε σε 8,3 δισ. ευρώ.
Επειδή, με τα μέτρα αυτά οι απώλειες ασφαλιστικών και υγειονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι μεγάλες και αφορούν σε πολίτες που δεν ευθύνονται για την τραγική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την πάταξη του φαινομένου τις εισφοροδιαφυγής στα ασφαλιστικά ταμεία για την οποία καμία ευθύνη δεν φέρουν οι ασφαλισμένοι αλλά και για τον περιορισμό της σπατάλης στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης