Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στον πατέρα μετά τον θάνατό της

Αριθμός πρωτ: 4438
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στον πατέρα μετά τον θάνατό της.

Στην απάντηση του Υπ.Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην 8939/20-3-08 Ερώτησή μου σχετικά με τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στον πατέρα μετά το θάνατό της, αναφέρεται οτι για τη χορήγηση της εν λόγω σύνταξης στον επιζώντα χήρο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Επειδή, έκτοτε έχουν παρέλθει σχεδόν 5 μήνες και καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης για το θέμα.
Επειδή σύμφωνα με την 314/2007 απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό να χορηγείται μόνον στον ένα από τους συζύγους (στην μητέρα) παροχή, υπό την ιδιότητα του πολύτεκνου συζύγου, σε περίπτωση δε θανάτου να μην λαμβάνει ο επιζών την παροχή αυτή.
Επειδή με τον τρόπον αυτόν η πολύτεκνη οικογένεια αποστερείται προστασίας, εφόσον και οι δύο σύζυγοι αποτελούν μέλη της συνταγματικώς προστατευόμενης οικογένειας.
Επειδή δεν θα πρέπει οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι του ΟΓΑ να υποχρεώνονται σε πολύχρονες και πολυέξοδες διαδικασίες προκειμένου να αποκαθίσταται η αδικία σε βάρος τους, ούτε να δημιουργηθεί θύελλα διαμαρτυριών για τη συμμόρφωση του Ταμείου των Αγροτών με την απόφαση του ΣτΕ,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Πότε θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα και με την 314/2007 απόφαση του ΣτΕ, για τη χορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, μετά το θάνατό της, στον επιζώντα χήρο σύζυγο, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη διατροφής των τέκνων, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις του επιδόματος πολυτεκνίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης