Οικονομική ενίσχυση για την έκδοση οικοδομικής άδειας πρώτης κατοικίας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές

Αριθμός πρωτ: 5347
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/2/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Οικονομική ενίσχυση για την έκδοση οικοδομικής άδειας πρώτης κατοικίας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι δικαιούχοι της επιδότησης οικοδομικής άδειας πρώτης κατοικίας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμα καταβάλει τα ποσά που οφείλει εδώ και τρία περίπου χρόνια.
Η επιδότηση αφορά στις αμοιβές των μηχανικών για τη σύνταξη της μελέτης και την επίβλεψη της εκτέλεσης του έργου τόσο για την πρώτη κατοικία όσο και για αγροτικές κατασκευές (στάβλοι, αποθήκες, κλπ).
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η επιδότηση ανέρχεται στο 70% για τους νέους αγρότες σε περιοχές με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους και στο 50% για τους μόνιμους κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
Επειδή, το ΥΠΑΑΤ έχει ζητήσει τις απαιτούμενες πιστώσεις από το Υπ.Οικονομικών, αλλά τα 3 τελευταία χρόνια δεν έχουν εγκριθεί.
Επειδή, η χρήση του ευεργετικού αυτού μέτρου της ενίσχυσης της οικοδομικής άδειας συντελεί στην προώθηση της αποκέντρωσης και στη διατήρηση του πληθυσμού της υπαίθρου.
Επειδή, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, η ελληνική ύπαιθρος αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο αλλά και ελπίδα για πολλές οικογένειες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Αν προτίθενται και πότε, να προβούν στην έγκριση και καταβολή των χρηματικών ποσών που οφείλονται στους δικαιούχους επιδότησης της έκδοσης οικοδομικής άδειας πρώτης κατοικίας στην ύπαιθρο.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης