Οικονομική και οικολογική απειλή η ξηρασία για την Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 9418
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.

ΘΕΜΑ: Οικονομική και οικολογική απειλή η ξηρασία για την Κρήτη.

Οικονομική και οικολογική απειλή αποτελεί η ξηρασία για την Κρήτη, συμπέρανε το 6ο Εθνικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.
Οι επιστήμονες που πήραν μέρος δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους καθώς εκτιμάται πως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, θα ανέβει κατά 20 έως 40 εκατοστά η στάθμη της θάλασσας και θα χαθούν οι παραλίες και οι υπόγειοι υδροφορείς.
Ειδικότερα για την Κρήτη, μέχρι το 2080 η μέση τιμή της θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους πέντε βαθμούς, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη προώθησης νέων φιλικών στο περιβάλλον τεχνικών απολύμανσης στα θερμοκήπια, όπως η ηλιακή απολύμανση, αλλά και εξάπλωση λιπασμάτων νέας τεχνολογίας που δεν θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού.
Επειδή με την 5645/14-3-07 ερώτησή μου επεσήμανα πως τρία χρόνια μετά και λίγο πριν τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, καμία νέα παρέμβαση για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν έγινε αισθητή, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για το αντίθετο.
Επειδή, όπως τονίστηκε στο Συνέδριο, η κατάσταση θεωρείται αναστρέψιμη και οι προβλέψεις αποτελούν χρήσιμα εργαλεία ώστε να ληφθούν μέτρα μέσω ενός προληπτικού σχεδιασμού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να πάρει προληπτικά μέτρα ελέγχου και ποια, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών και ιδιαίτερα του φαινομένου της ξηρασίας που απειλεί την Κρήτη, και
2) εάν προτίθεται να προβεί στην εκπόνηση και εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης