Μ.Στρατάκης: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέδειξε ευήκοον ους, διαψεύδοντας τις κατηγορίες για ανακολουθία σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις

Ηράκλειο 9/4/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, παίρνοντας το λόγο στα επί μέρους άρθρα, τόνισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν πρέπει να επικαλείται την παροιμία ‘η σιωπή είναι χρυσός’ γιατί αυτή «ταιριάζει σ’ αυτούς που δημιούργησαν τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία» και τόνισε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για το σχοινί».

Οι σημαντικότερες παρατηρήσεις-προτάσεις επί του σχεδίου νόμου που έκανε ο κ.Στρατάκης ήταν:

– Να τηρηθεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης γιατί το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο μόνο να εισπράξουμε περισσότερα έσοδα, όπως λέγεται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι για να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη που δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εισπραχθούν αυτά τα περισσότερα έσοδα».
– Τόνισε την ανάγκη να τεθεί ως προϋπόθεση ότι τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων θα πρέπει να επενδύονται μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα και να υπάρχει ανάλογη διαβάθμιση στη φορολόγησή τους, με βάση και το χρόνο επένδυσης.

– Πρότεινε να εισακουστούν οι απόψεις της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, ώστε οι λογιστές-φοροτεχνικοί που συμπληρώνουν φορολογικές δηλώσεις να είναι πιστοποιημένοι για να ξεπεραστούν προβλήματα που σήμερα κατά κόρον δημιουργούνται.

– Για τις λαϊκές αγορές, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι υπάρχουν παραγωγοί μιας καλλιέργειας οι οποίοι πωλούν το εμπόρευμά τους για δύο-τρεις μήνες και τον υπόλοιπο χρόνο δεν πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές. «Επομένως είναι άδικο γι’ αυτούς να επιβαρύνονται, γιατί αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες στο να προσαρμοστούν σ’ αυτά τα δεδομένα. Θα πρέπει οι αγρότες αυτής της κατηγορίας να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς ώστε να έχουν την επιστροφή του ΦΠΑ και όλα αυτά που προβλέπονται».

– Πρότεινε να προβλεφθεί η διευκόλυνση των τραπεζών στις επιχειρήσεις που ενδεχομένως αυτή τη στιγμή έχουν προβλήματα ρευστότητας, ώστε να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω αυτών.

– Πρότεινε την αύξηση του φόρου στα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια, καθώς και τη σύνδεση του περιουσιολογίου με το κτηματολόγιο, για να προκύψουν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο τα δηλούμενα.

– Πρότεινε, ακόμη, να προστεθούν και οι εργοθεραπευτές στις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που απαλάσσονται από την επιβολή ΦΠΑ, δεδομένου ότι αυτοί δραστηριοποιούνται για να καλύψουν κατά βάση τις ανάγκες των ΑμεΑ.

– Σχετικά με το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών, πρότεινε στον Υπουργό να υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση που να προσδιορίζει ότι όλοι οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από αυτό το κόστος το οποίο θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, πρότεινε να προσδιοριστεί και το συνολικό ποσό που πρέπει να εισπράξουν οι συνεταιριστικοί φορείς για τη διαδικασία ενεργοποίησης, και τόνισε ότι αφού του χρόνου πάμε σε ανοικτό διαγωνισμό, το ποσό αυτό θα είναι η αφετηρία, διαφορετικά εκ των πραγμάτων θα ληφθούν ως βάση οι υπερβολικές χρεώσεις σε βάρος των αγροτών.

Τέλος, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε την αυστηροποίηση των κυρώσεων και των ποινών αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ανώτατο χρονικό διάστημα για την περαίωση τους, ενώ επικρότησε συνολικά τις αλλαγές που έκανε στο σχέδιο νόμου η πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικονομικών, «αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αφενός έχει ευήκοον ους και αφετέρου διαψεύδει όλους αυτούς που προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση είναι ανακόλουθη και δεν τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».