Ολοκλήρωση μουσείου Ηρακλείου – Συντήρηση και ανάδειξη ευρημάτων σπηλαίων Τσούτσουρα και Αρκαλοχωρίου.

Αριθμός πρωτ: 2323
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/12/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ολοκλήρωση μουσείου Ηρακλείου – Συντήρηση και ανάδειξη ευρημάτων σπηλαίων Τσούτσουρα και Αρκαλοχωρίου

Είναι γνωστό ότι έχει καταστεί μείζον πρόβλημα για το Ηράκλειο στον τομέα του πολιτισμού η ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου το οποίο η Νέα Δημοκρατία κατάφερε ως έργο να το μετατρέψει σε γεφύρι της Άρτας .
Μάλιστα πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου με επιστολή του επισημαίνει για πολλοστή φορά τα προβλήματα τα οποία έγκαιρα με τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχουμε αναδείξει.
Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα θέματα στο νομό Ηρακλείου τα οποία πρέπει να απασχολήσουν το Υπουργείο, προκειμένου να αναδειχθούν πολυτιμότατα ευρήματα που παραμένουν στις αποθήκες του Μουσείου Ηρακλείου ασυντήρητα και στοιβαγμένα στα κιβώτια που τοποθετήθηκαν από την εύρεση τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της έγκριτης εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» 31/10/2009 υπάρχουν 46 μεγάλα κιβώτια από την ανασκαφή του 1962 στο σπήλαιο της Ειλειθυίας στο Τσούτσουρο δηλαδή 47 χρόνια μετά και επιπλέον πληθώρα ειδωλίων, χρυσών και αργυρών αντικειμένων και χαντρών στο θησαυροφυλάκιο του μουσείου.
Τελευταία το σπήλαιο του Τσούτσουρα έχει γίνει αντικείμενο δημοσιευμάτων και συζητήσεων στον τύπο και την τηλεόραση και έχει γίνει ευρύτατα γνωστή η μεγάλη άξια των ευρημάτων.
Ακόμη στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι από την ανασκαφή του 1935 στο σπήλαιο Αρκαλοχωρίου έχουν βρεθεί 25 χρυσοί διπλοί πελέκεις και 7 αργυροί και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
• Επειδή όλα αυτά τα ευρήματα χρήζει να συντηρηθούν άμεσα σύμφωνα με το δημοσίευμα , για να φωτογραφηθούν και να αναδειχθούν αλλά και για εμπλουτίσουν το μουσείο Ηρακλείου
• Επειδή οι επαγγελματίες της πόλης του Ηρακλείου υφίστανται τις συνέπειες από τη μη λειτουργία του Μουσείου και πολλές φορές έχουν διατυπώσει την έντονη αγανάκτηση τους αλλά υποβαθμίζεται και ο τουρισμός της Κρήτης εξαιτίας αυτής της εξέλιξης
• Επειδή ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών του δήμου Αρκαλοχωρίου έχει ασχοληθεί με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο και προτίθεται να συνδράμει εθελοντικά στην προσπάθεια ανάδειξης των ευρημάτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το Μουσείο Ηρακλείου γιατί δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μονό δεν προχώρησε το έργο αλλά κατάφερε να το τοποθετήσει στις καλένδες.
2. Αν προτίθεται να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για συντήρηση και ανάδειξη των ευρημάτων των σπηλαίων Τσούτσουρα και Αρκαλοχωρίου αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι μόνο 65000 ευρώ , ποσό ασήμαντο σε σχέση με την μυθική αξία τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ