Ομιλία βουλευτή Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, επί του νομοσχεδίου του Υπ.Οικονομίας και Οικονομικών «Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις»

31 Οκτωβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», τόνισε:
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. που προηγήθηκε, επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση γιατί δεν έχει επιχειρήματα να στηρίξει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στην αυτοκαταγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που τη βάφτισε «αποκατάσταση δημοσιονομικής τάξης». Το Δημόσιο χρέος που το ανέβασε στα 210 δις ευρώ από 173 δις ευρώ που ήταν πραγματικά το 2003 για να σμικρύνει τη διαφορά από τα 235 δις ευρώ που είναι σήμερα και κατέληξε τελικά ο κ. Υπουργός ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης αποδίδει επικαλούμενος την αύξηση στη σύνταξη των αγροτών τέσσερα χρόνια μετά τη δέσμευση και αφού με την ακρίβεια και τους έμμεσους φόρους τα έχει πάρει εκ των προτέρων εις τριπλούν.
Η Ν.Δ. δεν θέλει στην πράξη να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη όπως αναγράφεται στο 2ο κεφάλαιο του Σχεδίου Νόμου, αφού δια του εισηγητού της δήλωσε το πρωτοφανές, ότι οι έμμεσοι φόροι είναι πιο δίκαιοι επειδή οι άμεσοι δεν εισπράττονται.
Με αυτή τη λογική αυξάνει τους έμμεσους φόρους και διαφοροποιεί σε σταθερή βάση τη σχέση άμεσων προς έμμεσων φόρων σε βάρος των πολλών και αδυνάτων και δεν κάνει τίποτα για τα 4 δις ευρώ που χάνονται από το λαθρεμπόριο των καυσίμων, όπως έδειξε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Αναφερόμενος στα άρθρα, τόνισε ότι δημιουργεί επιπλέον γραφειοκρατία με τη σύσταση μονάδων και μόνιμων οργάνων δείχνοντας ότι δεν έχει πρόθεση να κτυπήσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, μόνιμα και σταθερά.
Επαναφέρει επιλεκτικά διατάξεις για τις εκπτώσεις που η ίδια είχε καταργήσει. Διατυμπανίζει την αξιολόγηση των προσόντων των ελεγκτικών οργάνων, ένα γράμμα κενό περιεχομένου, αφού στη στελέχωση των υπηρεσιών λαμβάνεται υπ όψη μόνο η κομματική ταυτότητα και κατέληξε λέγοντας ότι στόχος του Σχεδίου Νόμου είναι να ευνοήσει τους μεγάλους και τους ημετέρους, όπως κάνει για παράδειγμα με την απαλλαγή από το φόρο στους τόκους των τραπεζών από διατραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό.

Διαβάστε όλη την ομιλία από τα πρακτικά της Βουλής…