Ομιλία Μανόλη Στρατάκη επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου από το έτος 2007 και άλλες διατάξεις»

21 Νοεμβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου από το έτος 2007 και άλλες διατάξεις» τόνισε τις μεγαλοστομίες και την ανακολουθία που διέπουν και αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το νομοσχέδιο θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, εάν όντως έκανε πράξη την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους.
Για το σκοπό αυτό, θα έπρεπε η Κυβέρνηση να συμβάλλει στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων, χωρίς να τους κοροϊδεύει με αυξήσεις μηδενικές, που δεν καλύπτουν την αύξηση του κόστους ζωής και την αύξηση των φόρων.

Οι ίδιοι οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε ο κ. Στρατάκης, δεν παρέχουν την αναγκαία πολιτική στήριξη στο νομοσχέδιο, και σε αυτά που κατά κόρον προβάλλει η Ν.Δ. ως επιτεύγματα. Όλα αυτά δημιουργούν το ερώτημα τού τι κρύβεται πίσω από τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης και η απάντηση τού τι θέλει στην πράξη να περάσει είναι η κοροϊδία των συνταξιούχων.

Η ταύτιση των πολιτικών της ΝΔ με αυτές του ΠΑΣΟΚ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταρρέει από μια μόνο πράξη του ΠΑΣΟΚ, το 1981, όταν οι μισθοί και το μεροκάματο διπλασιάστηκαν μέσα σε μια βραδιά, αλλά και γιατί γνωρίζουν οι Έλληνες πότε έφαγαν γλυκό ψωμί και έβαλαν χρήματα στις τσέπες τους.

Συνεχίζοντας την ομιλία του για συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου, ο κ. Στρατάκης σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τη βάση υπολογισμού της σύνταξης και το χρονικό διάστημα που καλύπτει το σχέδιο νόμου, γεγονός που εμπεριέχει κινδύνους και πιθανόν θα προξενήσει ερμηνευτικά προβλήματα στην πορεία. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να διευκρινιστούν και να ισχύσουν όλες οι ρυθμίσεις από την 1/1/2007.

Άλλα σημεία ανακολουθίας του νομοσχεδίου, συνέχισε στην ομιλία του ο Βουλευτής, αφορούν τα επιδόματα, τα οποία δίνονται σε συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες εργαζομένων, αποκλείοντας άλλες που τα δικαιούνται εξίσου. Η αδικία είναι προφανής σε ό,τι αφορά για παράδειγμα το επίδομα βιβλιοθήκης, που δεν δίνεται στους ερευνητές των ερευνητικών κέντρων, αλλά και το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδασκαλίας, το οποίο δεν εντάσσεται στον μισθό των εκπαιδευτικών, οι οποίοι το δικαιούνται κατ’ εξοχήν, αλλά μόνο στους πανεπιστημιακούς, παρά τις δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο το συναίσθημα της αδικίας σε βάρος τους.

Τη νοοτροπία, η οποία διακατέχει την παράταξη της Ν.Δ., δηλαδή της επιλεκτικής εξυπηρέτησης και αποσπασματικής αντιμετώπισης επιμέρους δικαίων αιτημάτων για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα αποδεικνύει και η υπουργική τροπολογία για την Alpha Bank, η οποία, εκτός του ότι είναι αντισυνταγματική και χαρίζει 1 δισ. € στον κ. Κωστόπουλο, με την τελευταία προσθήκη του κ. Υπουργού γίνεται προσπάθεια να ξεγελαστούν ακόμη και όσοι βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν.