Ομιλία Μανόλη Στρατάκη επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Ιουνίου 2008

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας» επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υπηρετεί τον σκοπό τον οποίο υποτίθεται θέλει να υπηρετήσει γιατί δεν λαμβάνει υπόψη του τις τεχνολογικές εξελίξεις και πως θα μπορούσαν να καλυφθούν από ένα Σχέδιο Νόμου σε μόνιμη και διαρκή βάση.

Ο κ. Στρατάκης κατά την ομιλία του προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αποφύγει την ουσιαστική κάθαρση του σκανδάλου των υποκλοπών και επέκρινε τη στάση της να μην προβαίνει στην κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου που θα μπορούσε να θωρακίσει το απορρήτο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που αποτελεί άλλωστε κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει την τακτική της δημιουργίας αρνητικής περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην απονομή της δικαιοσύνης εξαιτίας της τακτικής της στο θέμα των υποκλοπών και την ασφάλεια των δικτύων, για την οποία αντί να ρίξει άπλετο φως, δημιουργεί κυβερνητική συσκότιση, αλλά και από τη στάση του Υπουργού σχετικά με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου σε σχέση με την ίδρυση Εφετείων στη χώρα, αφού προωθεί μόνο την απόφαση που έχει τη μεγαλύτερη μειοψηφία.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες που οφείλει να καλύψει η Κυβέρνηση με το παρόν σχέδιο νόμου, παρατηρείται παντελής έλλειψη στις νέες μορφές επικοινωνίας, τη στιγμή μάλιστα που στον τομέα αυτό γίνονται άλματα και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο.

Ο κ. Στρατάκης κάλεσε τον Υπουργό να προβεί στην έμπρακτη στήριξη των Ανεξάρτητων Αρχών, της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προκειμένου να υπηρετήσουν τους σκοπούς για τους όποιους δημιουργήθηκαν, από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και η διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, δημιουργώντας ένα πλαίσιο που αυτές μόνο μπορούν να εφαρμόσουν με αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και τόνισε ότι η πρόβλεψη της Κυβέρνησης για έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα θεσπίζει τις διαδικασίες ελέγχου των υποδομών και των δικτύων που υπάρχουν, υποδηλώνει την ανάγκη να διασώσει ότι μπορεί, αν μπορεί, από το ξεπούλημα του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, γεγονός που ενισχύει τον προβληματισμό που και η ίδια έχει σε ότι αφορά της ασφάλεια της χώρας αλλά και τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού.