ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το σχέδιο νόμου για τη διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές διατάξεις, κατάφερε να ξεσηκώσει την κοινωνία και όχι μόνο να ξεσηκώσει την κοινωνία, αλλά και να νεκρώσει τη χώρα.
Βέβαια, αυτή η εξέλιξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι γνωστό ότι δεν σας βγάζει από το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κακοδιαχείρισή σας. Αντίθετα, οι «Ζαχόπουλοι» και οι «κουμπάροι» και όλο αυτό το συνονθύλευμα που όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε αμήχανοι βλέποντας την κατάντια στην οποία έχετε φέρει το πολιτικό σύστημα της χώρας, δυσχεραίνει τη θέση σας, γιατί απαξιώνετε το πολιτικό σύστημα και δημιουργείτε τεράστια προβλήματα στους πολίτες και στη χώρα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε. Και φαίνεται να μην το ξεχνάτε, διότι τρεις μέρες τώρα γίνεται εδώ μία προσπάθεια από την πλευρά της Κυβέρνησης και πολλών συναδέλφων –τις περισσότερες φορές ευτυχώς- να «βαφτίσουν» αυτή την εξέλιξη ως μία αναγκαιότητα από τη μία πλευρά και ως μεταρρύθμιση από την άλλη. Εγώ βέβαια, θα έλεγα ότι αυτή όχι μόνο δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά εγώ θα τη χαρακτήριζα -φοβάμαι να συκοφαντήσω και τη λέξη- ως «γιαλαντζί μεταρρύθμιση».
Και βέβαια, για να το πετύχει αυτό, επικαλείται διάφορες μελέτες, όπως του Διεθνούς Ταμείου Εργασίας. Επίσης, μιλάει για ατολμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ότι δεν έχει πολιτικό δικαίωμα να μιλά –το ακούσαμε και αυτό χθες από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας- ότι παρέλαβε το πρόβλημα και ότι δεν το δημιούργησε, ενώ είναι γνωστό ότι στην ουσία το πρόβλημα δημιουργήθηκε, αφού γνωρίζουμε από υφιστάμενες μελέτες ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο μπορεί να διατηρήσει το σύστημα μέχρι το 2030 εάν φυσικά το κράτος καλύψει τις δικές του υποχρεώσεις. Και οι δικές του υποχρεώσεις, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα βέβαια το έλλειμμα από τα 2,7 που ήταν, να έχει φτάσει ήδη στα 8 ή 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει μία σκόπιμη μεθόδευση της Κυβέρνησης για το πώς πραγματικά θα οδηγηθούμε σ’ αυτό που «βαφτίζει» μεταρρύθμιση, που στην ουσία είναι απορρύθμιση.
Πριν από μερικές μέρες στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση, ήρθε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός της χώρας να μας πει την ωραία φράση, δηλαδή ότι θέλει να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός. Βέβαια, το κακό είναι –και δεν το αντιλαμβάνεται- ότι ούτε αρεστός είναι, παρά τις επικοινωνιακές τακτικές και μεθοδεύσεις που κατά κόρον ακολουθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο δεν θα είναι χρήσιμος. Αντίθετα, είναι επικίνδυνος και μέσα απ’ αυτή την επικινδυνότητα που παρουσιάζει, προκύπτει και η μεγάλη αναλγησία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους πολίτες ότι το σύστημα θα διαλυθεί, ότι δεν υπάρχει τίποτα και ότι όλα τα στοιχεία σ’ αυτό κατατείνουν, όταν είναι γνωστό ότι ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα το τελευταίο διάστημα και στα πλαίσια της αποτίμησης της έρευνας που ξεκινάει από το 1998 μέχρι και το 2005, λέει κάποια πράγματα, όπως ότι τα αναλυτικά στοιχεία –το λέει βέβαια και η ίδια με αρκετή καθυστέρηση- που χρησιμοποίησε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και επισημαίνεται ότι χάθηκε η ισορροπία χάριν της υποστήριξης των πολιτικών απόψεως της Τράπεζας, που εκ των προτέρων είχαν αποφασιστεί ποιες ήταν αυτές οι πολιτικές απόψεις και θέσεις.
Μάλιστα, ένας γνωστός καθηγητής του ΜΙΤ, του γνωστού φημισμένου Πανεπιστημίου της Βοστόνης στην Αμερική, ο Peter Diamond, που εισηγήθηκε την αξιολόγηση, λέει ότι τα επαναλαμβανόμενα αναλυτικά λάθη συνδέονται με τον υπερτονισμό των δεδομένων, εκ των προτέρων, απόψεων της τράπεζας. Και, βέβαια, ήρθε η ίδια η τράπεζα και στη συνέχεια να πει τα ίδια ακριβώς πράγματα.
Για το σχέδιο νόμου δεν χρειάζεται να πούμε εμείς πολλά. Τα λέει η κοινωνία, από τη μία πλευρά, που αντιλαμβάνεται τι την περιμένει. Τα λένε οι πολίτες, οι εργαζόμενοι. Και τα λέει, βέβαια και η γνωμοδότηση της Ο.Κ.Ε., της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που ήρθε εδώ με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η οποία στην πράξη αποδεικνύει ότι δεν ισχύει κανένα από τα τρία «δεν» που ο κ. Καραμανλής και προεκλογικά και εδώ μας τόνισε κατά κόρον. Και οι συντάξεις μειώνονται και τα όρια ηλικίας αυξάνονται και υποσκάπτεται η βιωσιμότητα των ταμείων. Είναι γνωστό και επισημάνθηκε και από άλλους, αλλά το επισημαίνει και το υπερτονίζει αυτό η έκθεση της Ο.Κ.Ε., ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα έχει πρόβλημα χαμηλών πόρων και όχι υψηλών παροχών. Και αντίθετα προς αυτά που λέει η έκθεση και αν δείτε αυτά που θα ισχύσουν στην πράξη, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα χαμηλώνοντας τις συντάξεις και αυξάνοντας τα όρια ηλικίας.
Όταν, μάλιστα, είναι γνωστό και μπορούμε να το αποδείξουμε ότι τα όποια οφέλη φέρνει αυτή η αλλαγή που δημιουργεί η μεταρρύθμιση μπορεί να υπερκαλυφθούν, μόνο λίγο να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή έστω κατά 7%. Αν, δηλαδή, περιορίσουμε κατά 7% την εισφοροδιαφυγή, όλα αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη υπερκαλύπτονται από τις εισφορές.
Είναι γνωστό ότι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, όμως, με ό,τι συνέβη στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Φιλανδία, στην Ουγγαρία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Κορέα, που είναι χώρες του ΟΟΣΑ αυτές, όπου προστατεύτηκαν οι χαμηλόμισθοι με τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, στην Ελλάδα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθετεί σε βάρος των αδύναμων του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή, ουσιαστικά σε βάρος των γυναικών και των νέων των 700 ευρώ. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο εμείς πρέπει να το επισημάνουμε.
Ερχόμαστε τώρα στην ανάγκη που επικαλείται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει μεταρρυθμίσεις στο ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι γεγονός ότι ακόμα και αυτή εδώ η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της πλειοψηφίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κομισιόν, επισημαίνει ότι θα έχουμε προβλήματα μακροπρόθεσμα λόγω υψηλού χρέους, από τη μία πλευρά και λόγω προβλημάτων που έχει το ασφαλιστικό σύστημα, όπως τουλάχιστον το έχουμε τώρα. Και βέβαια, προτείνει λύσεις και λέει ποιες είναι οι κατάλληλες λύσεις. Και αναφέρεται σε συγκεκριμένα πράγματα και λέει ότι πρέπει να προωθηθεί η δημογραφική ανανέωση, πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και όχι να ακολουθούμε αυτό το παράδειγμα που ακολουθούμε στην Ελλάδα με τα STAGE, όπου έχουμε ανασφάλιστη εργασία σε διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους, να υπάρξει μεγαλύτερη διάρκεια του επαγγελματικού βίου. Όμως, πώς; Δεν προτείνει κατ’ ανάγκη την αύξηση των ορίων ηλικίας, όταν είναι γνωστό ότι ο νέος μπαίνει στην εργασία του στα 30 ή στα 35 του. Θα έπρεπε, δηλαδή, ουσιαστικά να φροντίσουμε να μπαίνει νωρίτερα ο νέος, που να έχει μεγαλύτερη απόδοση στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Και αυτό η Κυβέρνηση το αγνοεί. Και βέβαια, μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ένταξη των μεταναστών, βιώσιμα δημόσια οικονομικά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε με δύο φράσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ασφαλώς έχει πρόταση, την οποία κατέθεσε χθες ο Πρόεδρός μας. Έχει πρόταση που διασφαλίζει τους εργαζόμενους και έχει πρόταση για τον ΟΓΑ που εδώ προσπαθείτε να μας πείτε ότι θα φέρετε σε επόμενο νομοσχέδιο, κυρία Υπουργέ, που δεν τολμήσατε να το φέρετε τώρα, που θα αλλάξει τα δεδομένα στον Ο.Γ.Α.
Προσέξτε, διότι αυτό που υπάρχει στον ΟΓΑ είναι ένα επίτευγμα των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Τελειώνω με μία φράση, κυρία Πρόεδρε.
Είναι επίτευγμα των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν μπορείτε να το ακυρώσετε, διότι μην ξεχνάτε ότι τότε το καταψηφίσατε. Δεχθείτε τις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σ’ αυτό τον τομέα, γιατί πραγματικά είναι αυτές που εξυπηρετούν και τους αγρότες και τις αγρότισσες και ουσιαστικά, εξυπηρετούν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)